EU gázellátás: Aggodalom az orosz LNG behozatal folytatásával kapcsolatban

Az Európai Unió energiaügyi szabályozó hatósága, az Acer figyelmeztetést adott ki, amely szerint a blokknak szüksége van az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalának folytatására, hogy elkerüljön egy lehetséges ellátási válságot, annak ellenére, hogy egyes tagállamok a vásárlás betiltását szorgalmazzák.

Az Acer jelentése szerint az orosz LNG behozatalának fokozatos csökkentése szükséges, figyelembe véve az év végi várható csökkenést a vezetékes gázszállításokban és a globális gázpiac szűkösségét. Az EU-nak sikerült az orosz vezetékes gázt más forrásokból származó LNG-vel helyettesíteni, de Oroszország még mindig a második legnagyobb szállítója az USA után. Svédország, Finnország és a balti államok diplomatái az orosz LNG vásárlásának azonnali betiltását szorgalmazzák, míg Franciaország, Spanyolország és Belgium továbbra is importálják, és egy részét Németországnak és a közép-európai országoknak is eladják.

Az Acer aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az egyes tagállamok ideiglenesen korlátozhatják az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező gázszállításokat, beleértve az LNG-t is, ami befolyásolhatja a hosszú távú szállítási szerződéseket, és súlyos büntetésekkel járhat az európai vállalatok számára. Az új hatásköröket még a tagállamoknak kell jóváhagyniuk, miután az Európai Parlament már megszavazta azokat.

Az EU-ba irányuló orosz gázszállítások idei megszűnése jelentős csökkenést okozhat a blokk gázellátásában. Az EU tisztviselői arra ösztönzik az európai vállalatokat, hogy ne vásároljanak orosz LNG-t, mivel a gáztárolók töltöttségi szintje magas, az árak pedig csökkentek. Az Acer megjegyezte, hogy a szállítások átcsoportosítása bonyolult lehet, ha a szerződések korlátozzák a gáz továbbértékesítését.

Az energiabiztonsággal kapcsolatos potenciális EU-n belüli feszültségek jeleként néhány ország, köztük Ausztria, Magyarország, Csehország és Szlovákia arra figyelmeztetett, hogy a német adók miatt növelhetik az orosz importot. Az Európai Bizottság szerint az ilyen egyoldalú nemzeti intézkedések veszélyeztetik az energiaszolidaritást.