Dengue-láz: Vészhelyzet az amerikai kontinensen

Az amerikai kontinensen vészhelyzetet okozott a dengue-lázas megbetegedések számának drasztikus növekedése, amelyet a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) igazgatója, Jarbas Barbosa jelentett be.

A PAHO adatai szerint az idei évben már több mint 5,2 millió dengue-lázas megbetegedést regisztráltak a térségben, ami jelentős, több mint 48 százalékos emelkedést mutat a márciusi 3,5 millióhoz képest. A szúnyogok által terjesztett vírus halálos áldozatainak száma is aggasztóan nőtt: márciusban még ezernél valamivel több halálesetről számoltak be, azonban ez a szám néhány hét alatt 1800 fölé emelkedett.

Barbosa kiemelte, hogy Argentínában és Brazíliában, ahol idén a legtöbb megbetegedés történt, az új betegek száma az elmúlt hetekben stabilizálódni látszott, illetve csökkent. Azonban a jelenlegi helyzetben egy széles körű védőoltási akció sem nyújtana azonnali megoldást, mivel korlátozottak a meglévő vakcinakészletek. A vakcina fontos szerepet játszhat a halálozások elkerülésében, de több időre van szükség ahhoz, hogy hatása a megbetegedések csökkenésében is jelentkezzen.

A dengue-vírust az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti, és évente 100-400 millió embert fertőz meg világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az esetek több mint 80 százaléka enyhe lefolyású vagy tünetmentes, de a megbetegedés súlyos esetben magas lázzal, fejfájással, hányással, kiütésekkel, izom- és ízületi fájdalommal járhat, és halálos kimenetelű is lehet.