A brit fiatalok számára javasolt mobilitási program Brüsszelből

Az Európai Bizottság kezdeményezte, hogy tárgyalásokat kezdjenek az Egyesült Királysággal a 18 és 30 év közötti fiatalok vízummentes cseréjének lehetőségéről, amely a Brexit előtti mobilitást állítaná helyre.

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy előterjeszti az uniós vezetőknek a 18 és 30 év közötti fiatalok vízummentes cseréjéről szóló tárgyalások megkezdésének javaslatát az Egyesült Királysággal. A kezdeményezés célja, hogy lehetővé tegye a Brexit előtti mobilitási lehetőségek visszaállítását ebben a korosztályban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kiemelte, hogy az ifjúsági mobilitás mindkét fél érdekeit szolgálja, és hozzájárulhat a jó viszony kialakításához a következő generációk között.

A tervezett megállapodás értelmében a fiatalok akár négy évig is maradhatnának a célországban, és a részt vevő országok ifjúsági mobilitási vízumot adnának ki számukra. A vízum kiadásának feltételei között szerepelhet az egészségbiztosítás és a megfelelő megélhetési források igazolása.

A Bizottság döntése, amely korábban ellenállt a Brexit óta az Egyesült Királyságnak tett engedményeknek, jelentős változást jelent. A tárgyalások megkezdésére vonatkozó javaslatot az uniós vezetőknek kell először jóváhagyniuk, amire májusban kerülhet sor.

Amennyiben a javaslatot elfogadják, ez lehetőséget teremtene a brit fiatalok számára, hogy az uniós országokban végezzenek szezonális munkát, és segíthetne a vendéglátóiparban és az egyetemeken keletkezett űr betöltésében. Az egyetemi hallgatók számára is könnyebbé válhat a hazautazás, és csökkenhetnének a magas tandíjak.

A brit miniszterek szerint ez a lépés nem jelentene visszalépést a Brexit egyik alapvető eleme, a szabad mozgás megszüntetése terén. Hasonló megállapodások már léteznek más országok között is, mint például Franciaország és Kanada, vagy Ausztrália és az Egyesült Királyság között, amelyek elősegítik a kulturális cserét a jövő generációi számára.