Európa egyik leginstabilabb országa újabb lépést tett a szétesés felé

A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje saját, a szövetségitől független választási törvényt fogadott el, amelyet számos nemzetközi bírálat ért pénteken.

A boszniai Szerb Köztársaságban a jövőbeni választásokat nem a szövetségi választási bizottság, hanem a helyi választási bizottság fogja lebonyolítani. Ezen kívül a képviselői mandátumok a jövőben nem a megválasztott személyeket, hanem a delegáló politikai pártokat illetik meg. Az új törvény a boszniai szerbek választási jogát, a választási kampány magatartását és finanszírozását, valamint a választásokra vonatkozó összes előírást szabályozza és védi a boszniai Szerb Köztársaság területén, ami azt jelenti, hogy a szövetségi választási törvényt nem alkalmazzák majd tovább az országrészben.

A boszniai szerb parlament által elfogadott másik törvény a képviselői immunitásra vonatkozik, amelynek célja, hogy megakadályozza Christian Schmidt, a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének eljáráskezdeményezését a boszniai Szerb Köztársaság vezetői ellen.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint ez a lépés aláássa a szövetségi törvényeket, az ország biztonságát és stabilitását, és ellentétes a boszniai alkotmánnyal. Az Európai Unió is figyelmeztette Banja Lukát, hogy a jogszabály elfogadása visszalépést jelent Bosznia-Hercegovina számára, amely a múlt hónapban kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke már három évtizede hangoztatja, hogy a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia, és hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen. A boszniai szerb parlament az elmúlt években több olyan döntést is meghozott, amelyek a saját védelmi, igazságügyi és adórendszer bevezetését, valamint a szövetségi intézményrendszerből való kilépést támogatták, ami súlyos belpolitikai feszültségekhez vezetett.