A „bolondok aranya” gazdagságot hozhat a lítiuméhség idején

Amerikai kutatók felfedezése szerint a pirit, amelyet eddig értéktelennek tartottak, meglepően sok lítiumot tartalmaz, így hozzájárulhat az elektromos autók és elektronikus eszközök iránti növekvő lítiumigény kielégítéséhez.

A köznyelvben „bolondok aranyaként” ismert pirit aranyszerű árnyalata ellenére gyakorlatilag értéktelen volt, de az IFLScience szerint az Egyesült Államokból származó mintákban meglepő mennyiségű lítiumot találtak. A lítiumra jelenleg nagy szükség van az elektromos autók, repülőgépek és egyéb elektronikus eszközök miatt.

Shailee Bhattacharya, a Nyugat-Virginiai Egyetem doktorandusza és csapata 15, a közép-devon korból származó üledékes kőzetmintát elemeztek, amelyek az Appalache-hegység egyik medencéjéből származnak. Eredményeik szerint az agyagpalában lévő pirit ásványokban meglepően sok lítium található.

A kutatás eredeti célja az volt, hogy kiderítsék, a régi ipari területek, például a már nem működő bányák, mennyire számíthatnak lítiumforrásnak. A zagy, azaz a bányászat során keletkezett melléktermék, szintén tartalmazhat lítiumot.

A pirit ásványokban talált lítium szintje meglepően magas, de egyelőre nem ismert, hogy ez a jelenség helyspecifikus-e, vagy a pirit más helyeken is tartalmaz-e hasonló mennyiségű lítiumot. Hannah Ritchie, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint jelenleg évente mintegy 100 ezer tonna lítiumot állítunk elő, de 2030-ra akár évi 240–450 ezer tonnára is szükség lehet.

A pirit feldolgozása ráadásul zöldebb megoldást kínálhat a lítium kinyerésére, mint a jelenlegi eljárások.