Meghatalmazással könnyebb, mégsem használják

Meghatalmazással könnyebb, mégsem használják gyakran az emberek, ami feltehetően a köztudatban való kevésbé elterjedt ismereteknek köszönhető. Egy meghatalmazással sokban könnyíthetnénk az ügyeink intézését, de ehhez mindenekelőtt szükséges megértenünk, hogy nem feltétlen kell ott lennünk mindig mindenhol egyszerre.

Mi a meghatalmazás lényege?
Meghatalmazást adni annyit tesz, mint jogosultságot adni valakinek arra, hogy helyettesként intézkedjen bizonyos ügyekben vagy döntéseket hozzon helyettünk. Meghatalmazásra akkor van szükség, ha a képviselő a képviselt nevében kíván jognyilatkozatokat tenni. Lehetőség van meghatalmazásra például hatóság előtt, szolgáltatóknál, illetve az ügyvéd számára peres eljárásban kötelező.

A meghatalmazás egyoldalú jognyilatkozat, melynek célja, hogy lehetővé tegye a meghatalmazott ügyintézését. Meghatalmazásnál érdemes meghatározni, hogy melyik ügyben, milyen konkrét cselekmény elvégzésére jogosult a meghatalmazott. Az általános meghatalmazás is hasznos lehet, ami például egy idősebb hozzátartozó esetében előnyös lehet. A meghatalmazáshoz szükséges formaiság az adott nyilatkozat megtételéhez szükséges formaiságnak kell megfelelnie. Ha egy szerződést írásban kell megkötni, akkor a meghatalmazást is csak írásban lehet érvényesen megtenni.

A meghatalmazás minták veszélyei
A meghatalmazás minták használata nem előremutató, mert előfordulhat, hogy nem képes kiváltani a kívánt joghatást valamilyen formai kellék hiánya miatt. A meghatalmazás minta vonzó megoldás lehet, de több veszélyt rejt magában, mint amennyi előnnyel járna. Fontos, hogy a meghatalmazásban szerepeljenek a szükséges adatok és információk az érvényes és eredményes képviselet érdekében. Vannak esetek, amikor a személyes jelenlétet nem pótolhatja senki, így meghatalmazás sem használható, például házasságkötés vagy végrendelkezés esetén.

Az írásbeliség előnyei
Írásbeli meghatalmazással kellő odafigyelés mellett minimalizálható az esetlegesen felmerülő jogsérelem vagy kár. Ha a meghatalmazással kapcsolatban később hiba vagy tévedés merülne fel, ezeket könnyebben orvosolhatjuk, ha írott dokumentumunk van róla. Jogorvoslattal élhetünk, ha kifogásoljuk a meghatalmazott cselekményét vagy eljárását.

Hogyan készítsünk meghatalmazást?
A meghatalmazás előállítása ma már könnyebb, segítségünkre van a Szerzi okosdokumentum generátor. A Szerzi rendszerében regisztrációt követően a meghatalmazás okosnyilatkozat ingyenesen igénybe vehető. Amennyiben további tisztázásra, felvilágosításra vagy segítségre volna szüksége, forduljon bizalommal a Szerzi platformon regisztrált ügyvédek egyikéhez online jogi tanácsadás keretében.