A MÁV központjának szétszakítása

A MÁV-Volán-csoport budapesti központja négy különböző helyszínre költözik, miután Lázár János minisztériuma nem hosszabbította meg a Könyves Kálmán körúti székház bérleti szerződését.

A MÁV-Volán-csoport 2100 dolgozóját értesítették hirtelen, hogy május 6-ig el kell hagyniuk a jelenlegi irodaházat, amelynek bérleti szerződését az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) nem újította meg a Raiffeisen Bankkal. A dolgozók hosszú ideig bizonytalanságban éltek, míg végül kiderült, hogy négy különböző irodaházba költöznek át.

Az átköltözés részletei a következőképpen alakulnak:

  • 650 dolgozó, köztük a MÁV Zrt. vezetése és a MÁV-Start egy része, az Üllői úti Telekom székházba költözik.
  • A MÁV-Szk 750 munkatársa a 13. kerületi MKB irodaházban folytathatja a munkát.
  • További 450 fő, a pályavasút és a MÁV-Start munkatársai, az 11. kerületi Agrober székházba kerülnek.
  • 200 dolgozót pedig az eddig már használt irodaházakba helyeznek át.

Az Economx.hu információi szerint a kiköltözés során zűrzavar és rendezetlenség uralkodott, például több évtizedes iratanyagok hevertek szétszórva és őrizetlenül a székház udvarán.

Mózes Tibor, a VDSzSz Szolidaritás szakszervezet ügyvezető alelnöke szerint a Raiffeisen Bank nem tervezte megemelni, de nem is csökkenteni a Parkway Irodaház bérleti díját, azonban később mégis előállt egy új, jelentős engedményeket tartalmazó ajánlattal, amire az ÉKM már nem reagált.

Elemzők feltételezik, hogy az ÉKM döntése összefüggésben lehet Lázár János miniszter hadjáratával a Spar ellen, mivel mind a Spar, mind a Raiffeisen Bank osztrák tulajdonban van, és a Raiffeisen ingatlan alapjában a MÁV által bérelt Parkway Irodaház a legnagyobb eszköz, több mint 25 százalékot kitevő részesedéssel.