A Fed nem tervez kamatcsökkentést az idén

A Minneapolis Fed elnöke, Neel Kashkari szerint a Federal Reserve-nek (Fed) további bizonyítékokra van szüksége az infláció tartós csökkenésével kapcsolatban, mielőtt kamatot csökkentene, és a lazítás akár 2025-ig is késleltethető.

Kashkari válaszában a Yahoo Finance-nek elmondta, hogy "potenciálisan igen", amikor arról kérdezték, hogy a Fednek változatlanul kell-e tartania a kamatokat a magas szinten ebben az évben. Hangsúlyozta, hogy türelmesnek kell lenniük, amíg meg nem győződnek arról, hogy az infláció visszatér a 2%-os cél szinthez.

A jegybankár, aki a Fed leghéjább tagjai közé tartozik, idén nem vesz részt a Fed kamatdöntő testületének munkájában, így nem szavaz a kamatokról.

Az amerikai inflációval kapcsolatos aggodalmak az elmúlt napokban újraéledtek, miután márciusban az éves inflációs ráta a várakozásokat meghaladva emelkedett. Ez, az erős reálgazdaság mellett, kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a Fed képes lesz-e kamatot csökkenteni, ami jelentős mozgásokat okozott a pénzpiacokon.