A makói Continental támogatási rejtélye

A makói Continental vállalat állami támogatásának visszafizetése körüli kérdések továbbra is válaszra várnak, miután a cég jelentős összeget, 158,4 millió forintot fizetett vissza, de a számok közötti eltérés magyarázat nélkül maradt.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM) és a HIPA-tól kapott közérdekű adatigénylés eredményeként kiderült, hogy a ConiTech Fluid Automotive Hungária Kft. 158,4 millió forintot fizetett vissza, ami az EKD/FELD-2018/11 támogatás második ütemének kamattal növelt összege. A cég a 2018-as támogatási szerződés második üteméhez vállalt kötelezettségek teljesítésétől elállt, de a pontos kötelezettségekről nem kaptunk részleteket.

Egy olvasó felhívta a figyelmet arra, hogy a ConiTech Fluid 2021-es mérlegében a 2015-ben benyújtott beruházási pályázat II. ütemének támogatási összegének visszafizetésével kapcsolatban szerepel, hogy a vállalat létszám fenntartása a Covid és a félvezetőhiány miatti vevői igénycsökkenés következtében bizonytalanná vált. Emiatt a társaság a támogatási összeg, összesen 447 millió forint visszafizetése mellett döntött, amelyet 2021. decemberben teljesített.

A két összeg közötti jelentős, közel 300 millió forintos különbség (pontosan 288,6 millió forint) felveti a kérdést, hogy mi lehet az eltérés oka. A minisztériumtól és a HIPA-tól nem érkezett magyarázat, a ContiTech pedig csak annyit közölt, hogy a vállalat a szerződésben vállalt öt éves létszámfenntartási időszakból négy évet teljesített, az ötödik évben azonban a Covid és a félvezetőhiány miatt a vevői megrendelések jelentősen visszaestek. A vállalat törekvései ellenére, a fenntartható üzleti működés érdekében a munkatársak számát az ügyféligényekhez kellett igazítaniuk, és ennek következtében a teljes támogatási összeget kamatostul visszafizették.

A vállalat válasza azonban nem adott magyarázatot arra, hogy hogyan alakult ki a 158,4 millió és a 447 millió forint közötti eltérés, így a közel 300 millió forint sorsa továbbra is tisztázatlan marad.