Irán elleni szankciók és a nukleáris doktrína felülvizsgálata

A brit és az amerikai kormány szankciókat jelentett be Irán ellen, válaszul az Izrael elleni szombati támadásra. Az intézkedések az iráni fegyveres erők vezetőit és intézményeit célozzák meg.

A brit és az amerikai kormány közösen dolgozott ki és vezetett be szankciókat Irán ellen, amelyek az iráni fegyveres erők irányító testületeit, magas rangú vezetőit és kiszolgáló intézményeit érintik. A szankciók bejelentése azután történt, hogy Irán több száz drónt és rakétát indított Izrael ellen, amelyeket az izraeli légvédelem a szövetséges országok, köztük Nagy-Britannia légierőivel együttműködve nagy részben megsemmisített. A londoni külügyminisztérium szerint a szankciók értelmében az érintett személyek nem utazhatnak be Nagy-Britanniába, és a londoni pénzügyi szolgáltatók nem finanszírozhatják őket.

Az iráni Forradalmi Gárda nukleáris biztonságért felelős parancsnoka, Ahmad Hagtalab bejelentette, hogy Teherán felülvizsgálhatja a nukleáris doktrínáját az izraeli katonai fenyegetések miatt. Hagtalab szerint, ha Izrael támadást hajtana végre az iráni nukleáris létesítmények ellen, Irán fejlett rakétákkal adna választ. Irán hosszú ideje állítja, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, és nem törekszik nukleáris fegyver előállítására.

Irán nukleáris programjának irányításában Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb vallási és politikai vezetője mondja ki a végső szót. Hamenei többször kijelentette, hogy az iszlám köztársaság nukleáris törekvései békés célúak, és az atomfegyverek kifejlesztése és bevetése vallásilag tiltott.

Az USA és más nagyhatalmak 2015-ben írtak alá nukleáris megállapodást Iránnal, amelyet Donald Trump elnöksége alatt az USA 2018-ban felmondott, és szankciókat vezetett be. Bécsben 2021-ben kezdődtek tárgyalások a megállapodás felélesztéséről, de 2022 augusztusában a folyamat megtorpant. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentése szerint Irán jelentősen növelte a magas dúsítású urán előállítását, és 60 százalékos tisztaságú uránt dúsít, ami meghaladja a kereskedelmi célú felhasználáshoz szükséges mennyiséget.