Tesla-dolgozók belépőkártya-problémákkal és alacsony végkielégítésekkel szembesültek elbocsátásukkor

A Tesla váratlanul jelentette be a dolgozóinak, hogy a globális munkaerő több mint 10 százalékát elbocsátják, de sokan csak a munkahelyükre érkezve, a nem működő belépőkártyájukkal szembesültek a kirúgás ténnyel. Elon Musk, a cég vezérigazgatója elnézést kért az alacsony végkielégítések miatt és ígéretet tett a hiba azonnali korrigálására.

A Tesla vasárnap este küldött értesítést a dolgozóknak a létszámcsökkentésről, azonban több munkavállaló csak hétfőn tudta meg, hogy kirúgták őket, amikor belépőkártyájuk nem működött a nevadai Sparksban található gyárban. A biztonságiak a gyár és a közeli parkolók között közlekedő buszokból kiszálló dolgozók kártyáit ellenőrizték, és az elbocsátottakat külön furgonokban küldték vissza.

A fremonti gyárban dolgozó volt Tesla-alkalmazottak arról számoltak be, hogy a biztonságiak egyszerűen közölték velük: ha a kártyájuk nem működik, az azt jelenti, hogy már nem alkalmazottak. Az elbocsátott munkavállalók vasárnap este kapták meg az értesítést személyes e-mailjeiken keresztül, amelyben a cég tájékoztatta őket, hogy a döntés azonnal hatályba lép, és 48 órán belül információt kapnak a végkielégítésükről. Azonban Elon Musk belső e-mailben ismerte el és kért elnézést azért, hogy a vállalat tévesen alacsony végkielégítéseket fizetett ki néhány elbocsátott alkalmazottnak, ígéretet téve a hiba azonnali korrigálására.

A Tesla eladásai csökkenő tendenciát mutatnak, és az árháború is egyre élesedik a piacon. A vállalat részvényei idén jelentős, 37,7 százalékos esést szenvedtek el, ami alulteljesítést jelent a Toyota és a General Motors részvényeihez képest, amelyek 45, illetve 20 százalékos növekedést mutattak a belső égésű motoros járművekről való fogyasztói átállásnak köszönhetően. A Reuters jelentése szerint a Tesla stratégiaváltást hajt végre, amely során felhagy az olcsóbb elektromos járművek fejlesztésével és inkább a robotaxik fejlesztésére összpontosít - ezt Musk egy X-en közzétett bejegyzésben is megerősítette.

A cég április 23-án tartandó részvényesi gyűlésén várhatóan további információkat osztanak meg az átszervezésekről és azok várható hatásairól.