A magyar gazdaság kifektetési stratégiája és a nemzeti bajnokok

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kormány friss versenyképességi stratégiáját ismertetve kiemelte, hogy Magyarország célja, hogy 2030-ra az EU-átlag GDP 90%-át érje el, ehhez azonban a magyar gazdaság dualitását kell csökkenteni, több exportképes kisvállalatra és külföldi befektetésekre, azaz kifektetésekre van szükség.

A kifektetés a magyar gazdaságpolitika visszatérő eleme, amely hozzájárulhat a negatív profitegyenleg javításához, hiszen jelenleg a külföldi cégek több profitot termelnek Magyarországon, mint amennyit a magyar vállalatok külföldön. Nagy Márton szerint a külföldi irányítású vállalatok bekapcsolása a termelési láncba és a nemzeti bajnokok kinevelése elengedhetetlen a kifektetési stratégia sikeréhez.

Jelenleg több mint 20 nemzeti bajnok vállalat van, de a cél, hogy ez a szám legalább 40 legyen, és a 15 ezer exportképes kisvállalat számát is 20 ezerre kellene növelni. Az elmúlt évtizedben több magyar tőzsdei cég – például az OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, 4iG, Wing, Futureal – is növelte érdekeltségeit a régióban cégvásárlással vagy más módon.

A külföldi terjeszkedés több okból is szóba jöhet egy vállalat életében, például ha a cég hazai iparága világszinten kimagasló tudással rendelkezik, vagy ha egyedülálló technológiával, ismeretekkel bír, amit érdemes külföldön is kamatoztatni. A hazai piacon növekedési korlátokba ütköző vállalkozások számára a külföldi piacok jelenthetnek új lehetőségeket, és nem példanélküli, hogy egy állam nemzetközi terjeszkedési programot indít a globális piacra lépés támogatására.

Az EXIM, mely idén ünnepli 30. évfordulóját, fontos szerepet játszik a nemzeti bajnokok kinevelésében és a kifektetéseik támogatásában. A McKinsey tanulmánya szerint a legnagyobb exportpotenciállal a feldolgozóipar és a mezőgazdaság rendelkezik, az EXIM elemzése pedig kimutatta, hogy az exporttámogató hitelek átlagosan 60%-kal növelték a vizsgált vállalatok exportvolumenét.

A Baross Gábor Hitelprogram, amely a tavalyi évben érvényes ezer milliárd forintos keretösszegével a magyar gazdaságtörténet legnagyobb állami hitelprogramja volt, és az EXIM által nyújtott egyedi finanszírozási ügyletek is hozzájárulnak a vállalatok külföldi sikeréhez. A biztosítási termékek mellett az EXIM garanciákat is nyújt, amelyek visszavonhatatlan fizetési kötelezettségvállalást jelentenek a bank ügyfelei számára.

Az exporttámogató hitelek nemcsak az exportvolumen növekedését segítették elő, hanem a dolgozói létszám és a munkatermelékenység növekedését is eredményezték. Az exportképesebb vállalatok így hozzájárulnak az ország profitegyenlegének javításához, elősegítve, hogy a magyar vállalatok által külföldön megtermelt profit meghaladja a külföldi cégek által Magyarországon megtermelt profitot.