Februárban többet fizettünk az orosz gázért, mint a nyugati piaci ár

Február hónapban Magyarország 131 forintos köbméterenkénti áron vásárolta az orosz gázt, ami egy forinttal magasabb, mint a holland gáztőzsde, a TTF által meghatározott ár. A Népszava elemzése az Eurostat adatai alapján arra mutat, hogy a holland gáztőzsde átlagára tavaly decemberben 130 forint volt, míg az orosz gáz ára 16 százalékkal csökkent, a TTF ára pedig 21 százalékkal mérséklődött.

A Népszava szerint ez azt jelenti, hogy visszatért a régi rend, amikor is a nyugati piaci árhoz képest általában többet fizettünk az orosz gázért. Ezzel szemben januárban még az orosz gáz ára volt öt százalékkal alacsonyabb a holland piaci árnál, amire valószínűleg Lantos Csaba energiaügyi miniszter is utalt korábban.

Magyarország februárban összesen 623 millió köbméter orosz gázt vásárolt, 82 milliárd forint értékben, ami a TTF árához képest 700 millió forintos felárat jelent. Az Eurostat adatai szerint 13 uniós állam vásárolt orosz gázt februárban, különböző formákban, és ezen országok közül Magyarország fizetett a harmadik legmagasabb árat, valamint a második legnagyobb mennyiséget vásárolta meg. Drágábban csak Hollandia és Spanyolország vásárolt orosz gázt, de ők a cseppfolyósított formát részesítették előnyben, és csak Spanyolország vásárolt számottevő mennyiséget.