Olcsóbb mint egy panel Budapesten? - Így vásároljon külföldön házat!

Míg korábban évente 10-12 ingatlant vásároltak magyarok Pattayában, tavaly már 40-50 lakást szereztek be befektetési céllal. Spanyolországban viszont a tömegturizmus elleni tüntetések készülnek, melyek a környezetromlásért és a lakáshiányért teszik felelőssé a turizmust.

Király Norbert, aki több mint tíz éve foglalkozik ingatlanbefektetéssel és -menedzsmenttel a Kanári-szigeteken és Thaiföldön, szerint a spanyol turista-paradicsomokban tapasztalható feszültségek eltúlzottak. Tenerifén az ingatlanárak emelkedése ellenére is vonzó befektetési lehetőségek vannak, ahol a turisztikai szezon egész évben tart.

A Kanári-szigeteken a felújítandó ingatlanok ára 200 000 eurótól kezdődik, míg a második vonalban már 150 ezer eurótól található lakás. A felújított lakásokat heti 5-600 euróért lehet kiadni, havonta 1000-1500 euró bevétellel.

Egyre több magyar gondolkodik külföldi ingatlanvásárlásban, részben a vagyon diverzifikálása, részben a forintban keletkező bevétel mellett euróban is szeretnének jövedelmet realizálni. A második otthon gondolata a politikai helyzet miatt is erősödik, és a közösségi médiában megjelenő szolgáltatások felerősítik az érdeklődést.

Thaiföldön, Pattayában már 15-20 millió forinttól lehet újszerű lakásokat vásárolni, és az ingatlanok iránti érdeklődés a COVID óta többszörösére nőtt. A thaiföldi ingatlanok ára kedvező, bár az oda utazás drágább, mint Tenerifére. Az ügyintézés Thaiföldön egyszerűbb, mivel nem szükséges helyi adószám és bankszámla, ellentétben Tenerifével.

Mindkét helyszínen, Tenerifén és Pattayán is, évi 6-8 százalékos hozam érhető el egy lakás idegenforgalmi bérbeadásával.