A Kisfaludy-program keretében nem támogatták Mészáros szállodáinak bili és WC-kefe beszerzését

A Kisfaludy-program támogatásai közül kimaradtak az olcsóbb tételek, így Mészáros Lőrinc szállodalánca sem tudott belőle biliket és WC-keféket vásárolni. A Transparency International által kiperelt dokumentumokból derült ki, hogy a Hunguest Hotels Zrt. szállodái ilyen termékekre is igényeltek állami támogatást, de ezek nem voltak elszámolhatók a program keretében.

A Kisfaludy-program célja a turisztikai szektor Covid utáni megsegítése volt, és a rendelkezésre álló 200 milliárd forint közel tizedét, 18 milliárd forintot a Mészáros Lőrinc nevéhez kötött Hunguest Hotels Zrt. kapta. A Transparency International (TI) sikeresen perelte ki a programot lebonyolító Kisfaludy2030 Zrt. részleteit, annak ellenére, hogy a cég többször is fellebbezett.

A civil szervezet szerdai beszámolója szerint a bíróság döntése ellenére a Kisfaludy2030 Zrt. először nehezítette az adatokhoz való hozzáférést, többek között azzal, hogy a kért dokumentumokat 2500 darab, oldalanként külön-külön befényképezett PDF formájában, jelszóval védett linken keresztül, 16 különböző e-mailben küldték meg, ráadásul teljes oldalakat feketére takartak, vagy mikroméretűre kicsinyítettek.

A dokumentumokból kiderült, hogy a szállodák milyen felújításokra és beszerzésekre igényeltek támogatást. Például a hévízi Helios Hotel 630 darab olvasólámpára, 210 darab toalettpapír-tartó és WC-kefe szettre kért pénzt, de mivel ezek az áruk 20 ezer forint alattiak voltak, így nem kaptak rá támogatást.

A balatonalmádi BÁL Resort és a tapolcai Hotel Pelion is hasonló cikkekre, mint pelenkaszemetesek, olvasólámpák, toalettpapír-tartó és WC-kefe szettek, babafürdető-kádak, WC-szűkítők, gyermek ülőkék, bilik, játszószőnyegek és szalagos edző szettek igényeltek támogatást, de ezek sem részesültek a Kisfaludy-program keretében támogatásban.