A kriptodevizák zuhanása

Két különböző időpontban kezdtek zuhanni a kriptodevizák, először az iráni támadás idején szombat éjszaka, majd szerda este, ami sok eladót vonzott a piacra.

Az iráni rakéta- és dróntámadások hatására a bitcoin és az ether árfolyama hirtelen 10 százalékkal esett vissza, és ez a tendencia a kisebb kriptodevizákra is kiterjedt. A kriptodevizák az egyetlen olyan eszközosztály, amelyekkel a hét minden órájában lehet kereskedni, mivel szabályozatlan termékek.

A szombat éjszakai események azt mutatták, hogy a kriptodevizák nem bizonyulnak válságállónak, és a befektetők hitét vesztették el a kriptodevizák menekülő- vagy biztonsági szerepében, ellentétben az arany tulajdonosaival, akik a nemesfémüket biztonságos helyeken tárolják.

A bitcoin árfolyamának ingadozását tovább súlyosbíthatta, hogy sokan vásároltak belőle az elmúlt hónapokban, részben a bitcoin ETF-ek engedélyezése miatt, részben pedig a közelgő felezési esemény miatt, amely a bányászoknak járó jutalom bitcoinnak a felére csökkenését jelenti. A felezés, amely szombaton várható, lélektani hatású, mivel a lehetséges 21 millió bitcoinból már 19,5 milliót előállítottak, és a múltban ezek az események árfolyamemelkedést eredményeztek.

Az árfolyam emelkedése a korábbi csúcs, 70 ezer dollár szintjére hajtotta fel a bitcoint, de csak kevéssel tudta azt meghaladni, ami arra utal, hogy a lendület hosszabb távon is kifogyóban van. Az összes kriptodeviza piaci értéke a csúcson olyan magasra nőtt, mint a Microsoft vagy az Apple piaci kapitalizációja, ami azt jelzi, hogy ennél többet már nem fognak ilyen típusú eszközökbe fektetni.

A felezés előtt sokan elkezdtek eladni, hogy biztosítsák a profitjukat, ami a többi kriptodevizát is érintette, néhányuk akár 20-30 százalékot is esett egy nap alatt. Ez arra utal, hogy a nagy év eleji hullám, amely során az egész szektort felkapták, lecsengőben van. A piac következő lépéseit, különösen a felezés utáni napokban és hetekben, izgalommal várják.