Otthonfelújítási támogatás: hamarosan érkeznek a részletek

Júniustól indul az otthonfelújítási program, amelynek keretében a Nemzetgazdasági Minisztérium által előkészített pályázati felhívás részletei már a következő héten nyilvánosságra kerülhetnek.

Az otthonfelújítási programban való részvételre június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lesz lehetőség. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a program elindítását számos szakmai és szakértői egyeztetés előzte meg, és a beérkezett javaslatok alapján készül a pályázati felhívás, amelynek tervezetének részletei várhatóan már jövő héten megismerhetők lesznek.

Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) egy új felületet alakít ki, amely segítségével a leendő pályázók előzetes kalkulációkat végezhetnek a várható költségekről és energiamegtakarításokról. Ez a felület lehetővé teszi, hogy a pályázók megállapítsák, a tervezett beruházások révén elérhető-e az épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás, ami a támogatás egyik feltétele.

A programról egyelőre azt tudni, hogy legalább 7 millió forintos beruházásra lehet majd felhasználni, amiből 2,5, 3 és 3,5 millió forintot áll teljes mértékben az állam, attól függően, hogy az adott településen milyen az átlagkereset. A fennmaradó részből pedig egymilliót a pályázónak kell beletenni, a maradék 2,5-3,5 millió forintot pedig kedvezményes hitel formájában 8 év alatt kell majd törlesztenie.

A támogatásból a következő munkálatokat finanszírozhatják az 1990 előtt épült, gázhálózatra kötött, akár többlakásos családi házak, sorházak tulajdonosai:

  • az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • a használati melegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • a fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéleléssel és a kapcsolódó hőleadókkal,
  • illetve ezek tetszőleges kombinációja.

Fábián Gergely államtitkár hangsúlyozta, hogy fontos az áremelkedések és piaci hiányok elkerülése, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium aktívan egyeztet a piaci szereplőkkel. A program keretében a lakosságot kivitelezői minősítéssel is segítik a megfelelő szakemberek megtalálásában.