Japán nyugati részét megrázta a történelem legnagyobb földrengése

Japán nyugati részén szerda éjjel 6,6-os erősségű földrengés történt, amely a skála 1996-os bevezetése óta a legerősebb földmozgásnak számít ebben a régióban. A földrengés következtében legalább kilenc ember megsérült, de halálos áldozatokról nem érkezett jelentés. A hatóságok betört ablakokról, megrepedt vízvezetékekről és lelógó áramvezetékekről számoltak be, és utórengésekre figyelmeztetnek.

A japán kormány szerint a szerda esti földrengés epicentruma Shikoku szigetén, a Bungo-csatornában helyezkedett el, 39 kilométeres mélységben. A rengés ellenére nem adtak ki szökőárriadót, és nagyobb károkról vagy halálos áldozatokról sem érkezett azonnali jelentés. A helyi idő szerint 23 óra 14 perckor bekövetkezett földmozgás intenzitása a japán 7-es szeizmikus skála szerinti 6-os erősségűnél alacsonyabb volt az Ehime és Kochi prefektúrákban.

A Japán Meteorológiai Ügynökség tájékoztatása szerint ez volt az első ilyen erősségű rengés Shikoku szigetén a jelenlegi skála 1996 októberi meghatározása óta. A kormány folyamatosan gyűjti az információkat a rengés okozta károkról, míg a helyi hatóságok szerint a térségben több épület ablaka is betört, vízvezetékek repedtek meg, és áramvezetékek lógtak le.

Yoshimasa Hayashi kabinetfőtitkár sajtótájékoztatóján arra kérte a lakosságot, hogy legyenek felkészülve az utórengésekre, amelyek várhatóan a skála 6-os szintje alatt maradnak. A rengés során Hiroki Tachibana, egy helyi halászati szövetkezet vezetője is érzékelte a több mint 10 másodpercig tartó földmozgást, és aggodalmát fejezte ki a halászati létesítmények épsége miatt.

Az Ikata atomerőműben és a Kagoshima prefektúrában található Sendai atomerőműben nem okozott károkat a rengés, és nem észleltek rendellenességet.

A földrengés középpontja egy olyan területen volt, ahol egy kormányzati testület szerint 30 éven belül egy legalább 8,0-es erősségű, pusztító erejű földrengés következhet be a Nankai-árok közelében. Az ügynökség egyik tisztviselője azonban elmondta, hogy a szerdai rengés nem jelenti azt, hogy nagyobb a valószínűsége egy ilyen erős földrengés bekövetkezésének az árok közelében. A Nankai-árokban évszázadok óta bizonyos időközönként előfordulnak 8-as erősségű rengések, és a kormány földrengéskutató bizottsága 70-80 százalékos valószínűséget jósol arra, hogy a következő 30 évben 8,0-9,0 erősségű rengés következik be ott.