Idegenhonos halak a Balatonban: Ne engedjék vissza!

A Balaton középső medencéjében két idegenhonos tokhalat fogtak a horgászok, a Balatoni hal oldal szerint ne dobják vissza őket a tóba.

A Sokszínű Vidék a Balatoni hal oldalán talált információk alapján arról számolt be, hogy április 19-én és 20-án két horgász is lénai tokot fogott Balatonlellén. A halak faját nem ismerve, és védett vagy nem fogható státuszú halaknak vélték, ezért visszaengedték őket a tóba.

A Balatoni hal oldal azt javasolja, hogy a horgászok készítsenek alulnézetből fotót a fogott halról, hogy a szájnyílás, a bajuszszálak és az orr formai jegyei alapján meg lehessen határozni a fajt. Mivel ilyen fotók nem álltak rendelkezésre, szakértők segítségét kérték, akik megerősítették, hogy a fogott halak a lénai tok, más néven szibériai tok (Acipenser baerii) fajba tartoznak.

A lénai tokot étkezési célra tenyésztik, és több hazai horgásztóban is előfordul, de mivel idegenhonos faj, a Balatonban való jelenléte nem kívánatos. Valószínűleg a vízgyűjtőn lévő halgazdálkodási létesítményekből szöktek meg ezek a halak.

A horgászokat arra kérik, hogy ha lénai tokot fogtak, ne engedjék vissza a tóba. A pontos azonosítás érdekében a következő jellemzőket adják meg: a kecsege (Acipenser ruthenus) bajuszszálai rojtozottak és hátrasimítva elérik a felső ajkat; a vágótok (Acipenser gueldenstsedtii) bajuszszálai simák, hátrasimítva nem érik el a felső ajkat; a lénai tok (Acipenser baerii) bajuszszálai simák, hátrasimítva viszont elérik a felső ajkat.