Ukrajnai kiképzés és NATO-egység hiánya aggasztja az észt kormányfőt

Kaja Kallas észt kormányfő szerint a NATO-nak Ukrajnában kellene kiképeznie az ukrán katonákat, és bírálja a szövetségesek közötti egység hiányát a hosszú távú célok tekintetében.

Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke a Financial Times-nak adott interjújában arra szólította fel a NATO partnereket, hogy az ukrán katonákat közvetlenül Ukrajnában képezzék ki. Kallas elutasította azokat az aggodalmakat, amelyek szerint ez az orosz agresszió elmérgesedéséhez vezethet, és hangsúlyozta, hogy már vannak olyan országok, amelyek helyben képezik ki az ukrán erőket. Úgy vélekedett, hogy a nyugati kiképzők elleni orosz támadás nem váltja ki automatikusan a NATO 5. cikkelyében szabályozott kollektív védelmi helyzetet.

Az észt kormányfő szerint a NATO nem működik automatizmusok alapján, és azok, akik segíteni küldik embereiket Ukrajnába, tisztában vannak azzal, hogy háborús övezetbe mennek, és vállalják ezt a kockázatot.

Emmanuel Macron francia elnök javaslatára, miszerint nyugati országok csapatokat küldhetnének Ukrajnába, Kallas úgy reagált, hogy erről a tallinni törvényhozásnak kellene döntenie. Kijelentette, hogy a nyilvános vitában nem szabad semmit kizárni, és aggodalmát fejezte ki a NATO-partnerek közötti egység hiánya miatt, különösen a hosszú távú célok tekintetében. Egyes országok, köztük Észtország is, egyértelműen Ukrajna győzelme mellett állnak, míg mások csak annyit mondanak, hogy Ukrajna nem veszíthet, ami Kallas szerint nem ugyanaz.