Ausztrália válságban: Megduplázódott a nők elleni erőszakos esetek száma

Az ausztrál miniszterelnök szerint országos válságként kezelendő a nők elleni erőszak, amelynek esetszáma megduplázódott az országban. A probléma súlyosságára több tüntetés is felhívta a figyelmet az elmúlt napokban.

Az MTI jelentése szerint az ausztrál kormányfő a nők elleni erőszakot országos válságnak minősítette, miután az idei évben már 28 nő vesztette életét erőszakos cselekmények következtében, ami a tavalyi adatokhoz képest kétszerese a regisztrált esetek számának. A Sydney-i Műszaki Egyetem kutatója, Kathleen Baird szerint minden negyedik nőt érint az erőszak valamilyen formában élete során, különösen az őslakos nők körében tapasztalható magasabb incidencia.

A múlt héten Canberrában megrendezett tüntetések során a résztvevők a vonatkozó törvények szigorítását sürgették. A miniszterelnök, Anthony Albanese is támogatását fejezte ki a megmozdulások iránt, és államminisztereivel folytatott megbeszélésén hangsúlyozta, hogy jogszabályi változtatásokkal és pénzügyi támogatásokkal kívánják kezelni a problémát. A tervek között szerepel a deepfake technológiával készült pornóvideók elleni fellépés, valamint az áldozatoknak nyújtandó segítség. Ezenfelül az áldozatsegítő szektor erősítésére 925 millió ausztrál dollár (kb. 220 milliárd forint) összegű támogatást irányoztak elő.