Benjamin Netanjahu: A háború a tűzszünet ellenére sem áll le

Hamarosan kezdődik a Rafah elleni támadás, a háborús célokban nincs változás – közölte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a harcokban elesettek és a Hamász által elrabolt emberek családtagjaival kedden.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy a háború céljaiban nincs változás, és hamarosan támadás kezdődik Rafahban. A lakosság evakuálását már megkezdték, és a miniszterelnök kijelentette, hogy nem adják meg magukat a Hamásznak. Netanjahu szerint Izrael törekszik egy megállapodásra, de a háború leállítása kizárt, és a Hamász soha nem fogja megkapni a háború végét.

Jelenleg Izrael a Hamász válaszára vár, amelyet egy egyiptomi javaslatra ígértek szerda estére. Az indítvány tíz hétre felfüggesztené a gázai harcokat, és ezalatt kicserélnének 33 izraeli túszt és mintegy kilencszáz palesztin foglyot. A fegyverszünetet napi egy túsz elengedésével meghosszabbíthatják, és egy második tízhetes fegyverszünet során további tárgyalások folynának a túszok szabadon bocsátásáról és a harcok akár egy évre szóló szüneteltetéséről.

Izrael nem zárkózik el attól, hogy az övezet északi részéről evakuált palesztinok visszaköltözzenek Gáza déli részére, esetleg egyiptomi felügyelettel, de semmilyen körülmények között nem fogadja el a háború befejezésének deklarálását. Joe Biden amerikai elnök ismételte álláspontját Rafah kapcsán, amelyet korábban "vörös vonalnak" nevezett.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerint a Rafah elleni támadás elviselhetetlen eszkaláció lenne, és felszólította azokat, akik befolyással bírnak Izraelre, hogy akadályozzák meg a támadást. Mahmúd Abbász ciszjordániai palesztin elnök szerint a lerohanás a palesztin nép történetének legnagyobb katasztrófája lenne. Izraeli források a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy a támadás elhalasztásra kerülhet, ha tűzszüneti megállapodás születik. Izrael Katz izraeli külügyminiszter is megerősítette, hogy ha megállapodás születik, felfüggesztik a hadműveletet.

A tűzszünetről szóló közvetett tárgyalások patthelyzetben vannak, de Antony Blinken amerikai külügyminiszter reméli, hogy a Hamász elfogadja Izrael ajánlatát. Az ENSZ menekültügyi szervezetének vezetője szerint a rafahiak állandó traumás stresszhelyzetben vannak a fenyegető invázió miatt. Philippe Lazzarini arra figyelmeztetett, hogy ha a héten nem születik megállapodás, akkor a rafahiak evakuálása megtörténhet.

Netanjahu elítélte azokat a jelentéseket, amelyek szerint a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási parancsot készül kiadni izraeli kormányfők és katonai parancsnokok ellen. A miniszterelnök kijelentette, hogy semmilyen döntés nem fogja ártani Izrael eltökéltségét a háború minden céljának elérésében. Netanjahu azt is hozzátette, hogy elvárja a szabad világ vezetőitől, hogy lépjenek fel a hágai döntés ellen.