Külföldi orvosok helyzete Németországban

Németországban a gyorsan öregedő lakosság miatt egyre nagyobb szükség van orvosokra, miközben a rezidensek száma nem követi ezt a növekvő igényt. A megoldást a külföldi orvosok alkalmazása jelentheti, jelenleg minden ötödik orvos külföldi az országban.

A német egészségügyi hálózatban dolgozó külföldi orvosok száma 63 ezer 763 fő, de ez a szám nem teljesen pontos, mivel sokan közülük már megszerezhették a német állampolgárságot. A külföldi orvosok főként Kelet-Európából és a Közel-Keletről érkeznek, Szíriából, Romániából, Ausztriából, Görögországból, Oroszországból és Törökországból több mint ezren.

A beilleszkedés azonban nem könnyű feladat a külföldi orvosok számára, hiszen szigorú szakmai és nyelvi vizsgákat kell letenniük. A Rajna Pfalz tartomány orvosi kamarájának elnöke szerint enyhíteni kellene a vizsgák szigorán, hogy a külföldi orvosok gyorsabban beilleszkedhessenek.

A WHO ajánlása szerint 1000 lakosra egy orvosnak kellene jutnia, Németországban ez a szám 4,53, de a jövőben csökkenhet, mivel a praktizáló orvosok 41%-a már 60 éven felüli. Ezért szükséges lehet az orvosimport növelése.

A külföldi orvosoknak meg kell felelniük a magas elvárásoknak, és gyakran kevés segítséget kapnak. Fabri Beqa, egy Koszovóból származó orvos, aki 18 éve dolgozik Németországban, elmondta, hogy bár az egészségügyi rendszerben több a pénz, és jobbak az eszközök, nehezen nyithatnak saját rendelőt vagy klinikát a német törvények miatt.

A nyelv is komoly akadályt jelent, hiszen a hivatalos nyelvvizsga nem fed le minden nyelvjárást, és a páciensek is gyakran nehezen értik a külföldi orvosokat. A nyelvi diszkrimináció is problémát jelent, mivel sok páciens sem beszél tökéletesen németül.