Megdöbbentő felvételek, több mint ezer embert tartóztattak le az amerikai palesztinbarát diáktüntetések miatt

Kedd estére az amerikai egyetemeken zajló palesztinbarát diáktüntetések nagy részét felszámolták a rendőrök, több mint 1000 embert letartóztatva. A Columbia Egyetemen és néhány más intézményben a rendőrség beavatkozására volt szükség, míg más helyeken békésen sikerült rendezni az eseményeket.

A rendőrök, akik gyorskötözőket és rohampajzsokat használva, a Columbia Egyetem egyik épületét, a Hamilton Hallt ostromolták meg, és több tucat embert tartóztattak le. A tüntetők az adminisztrációs épületet foglalták el, ami az Izrael és a Hamász közötti háború elleni országos tüntetések eszkalációját jelentette.

A Columbia Egyetem szóvivője szerint a rendőrség az egyetem segítségét kérve lépett be a kampuszra, miután a Hamilton Hallt elfoglalták, megrongálták és blokád alá vették. A tüntetők cselekedeteire válaszul hívták meg a rendőrséget, nem pedig az általuk képviselt ügy miatt. Minouche Shafik, az egyetem rektora arra kérte a rendőrséget, hogy maradjon a kampuszon a diplomaosztó ünnepségig, hogy további rendzavarás ne történjen.

A letartóztatások a Columbián akkor kezdődtek, amikor más egyetemeken is erőfeszítéseket tettek a tiltakozások befejezésére, ami országszerte összecsapásokhoz és több mint 1000 letartóztatáshoz vezetett. A columbiai rendőrségi akció a rasszizmus és a vietnami háború elleni diáktüntetések 56. évfordulóján történt.

A rendőrség korábban jelezte, hogy csak az egyetem vezetőségének kérésére vagy közvetlen vészhelyzet esetén lépnek be a területre. Most azonban május 17-ig, az egyetemi diplomaosztó rendezvények végéig a rendfenntartó erők ott maradnak. Fabien Lugo, egy elsőéves könyvelőhallgató, aki nem vett részt a tüntetéseken, ellenzi az egyetem döntését a rendőrség bevonásáról.

Donald Trump volt elnök a Fox News Channelen Sean Hannity műsorában kommentálta a Columbia Egyetemen történteket, dicsérve a rendőröket, de hozzátéve, hogy korábban kellett volna beavatkozniuk. A Columbia Egyetem elnöke, Minouche Shafik a New York-i rendőrség vezető tisztviselőinek írt levelében a „legnagyobb sajnálattal” kérte a tüntetők eltávolítását.

A New York-i rendőrség tisztviselői „külső agitátorokról” beszéltek, hasonlóan a George Floyd halála után kirobbant tüntetésekhez, ahol a rendőrség vezető tisztviselői tévesen erőszakos szélsőségesek művének bélyegezték a békés felvonulásokat. Joe Biden elnök szerint a diákok által elfoglalt egyetemi épületek „abszolút rossz megközelítés” és „nem a békés tiltakozás példája”.

A Columbia kampuszán a tüntetők sátorokat állítottak fel, és az iskola rendőröket küldött a kiürítésükre, több mint 100 embert letartóztatva. A diákok visszatértek, és hasonló táborokat indítottak az ország különböző egyetemein. A tüntetők a Hamilton Hallt Hind's Hallnak nevezték el, egy Gázai övezetben izraeli tűz alatt meghalt fiatal lány tiszteletére.

Ilana Lewkovitch, egy magát „baloldali cionistának” nevező hallgató, nehézségekről számolt be az iskolai koncentrációval kapcsolatban, mivel a cionistákat halálra vagy az egyetem elhagyására szólították fel. Lewkovitch szerint a jelenlegi palesztinbarát tüntetéseknek nyitottabbnak kellene lenniük azok felé, akik bírálják Izrael háborús politikáját, de támogatják az állam létjogosultságát.

A tüntetések elmúlt két hetében az őrizetbe vettek száma már meghaladta az ezret az Egyesült Államokban. A Texasi Egyetem, amelynek austini területén letartóztatások történtek hétfőn, kedden azt közölte, hogy az őrizetbe vett 79 tiltakozó közül 34 diák, 45-en nem tartoznak az intézményhez. A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetemen egy oktató is volt a hétfőn őrizetbe vettek között, egy professzor, aki kedden közölte, hogy elutasítja az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését, és éhségsztrájkot kezd minden vád ejtését követelve. Az intézményben egy csoport elfoglalt egy épületet, amelyet “Intifáda-épületnek” neveztek el, és elbarikádozták magukat. A hatóság beavatkozása során 25 embert vettek őrizetbe.

A Fehér Ház kedden közleményben ítélte el a Columbia Egyetem épületének elfoglalását, valamint az általuk használt “Intifáda” kifejezést, amely a palesztinok Izrael elleni felkelését jelenti. Andrew Bates helyettes elnöki szóvivő közleménye szerint Joe Biden elítéli az Intifáda kifejezés használatát, valamint az előző napokban a tüntetéseken elhangzott további “tragikus és veszélyes gyűlöletbeszédet”; tiszteletben tartja a szabad véleménynyilvánítást, de ennek békésnek és törvényesnek kell lennie.