Könnygáz, vízágyú és tömeges letartóztatások a tbiliszi tüntetéseken

Könnygázt és vízágyúkat alkalmaztak a georgiai fővárosban, Tbilisziben a biztonsági erők, hogy szétoszlassák a „külföldiügynök-törvény” ellen tiltakozó tömeget.

A keddi nap során több ezer ember gyűlt össze, hogy követelje a vitatott törvény visszavonását. A parlament épületénél kialakult összecsapásokban a demonstrálók tojásokkal, kövekkel és palackokkal dobálták meg a rendőröket, akik ezután megkezdték a tüntetők kiszorítását a törvényhozás előtti térről. Ebben az összetűzésben többen megsérültek, köztük hat rendőr, valamint Levan Khabesvili, az Egyesült Nemzeti Mozgalom vezetője is, akit jelenleg kórházban ápolnak, és aki ellenállt a rendőri intézkedésnek, megpróbálva lebontani a rendőrségi kordont.

A Georgiai Álom - Demokratikus Georgia kormánypárt által áprilisban ismét előterjesztett törvényjavaslatot a parlament második, utolsó előtti olvasatban tárgyalta kedden. Az indítvány értelmében azokat a szervezeteket, melyeknek több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, kötelező lenne külföldi befolyásoló ügynökökként regisztrálni. A javaslatot bírálók szerint ez hasonlít azon orosz törvényekhez, amelyeket a Putyin-ellenes szervezetek ellen használnak fel.

Az ellenzék és a civil szervezetek április 15. óta többször is utcára vonultak, hogy tiltakozzanak a törvényjavaslat újbóli beterjesztése ellen. Az Európai Unió, amely decemberben Georgiának tagjelölti státuszt adott, arra szólította fel a tbiliszi kormányt, hogy vonja vissza az előterjesztést.

A tüntetések során a hatóságok legkevesebb hatvanhárom tüntetőt vettek őrizetbe. Alekszandre Darakvelidze belügyminiszter-helyettes szerint a tiltakozók erőszakos cselekményeket hajtottak végre, ezért kellett a megmozdulást feloszlatni.

A közösségi média felületein megdöbbentően erőszakos videófelvételek jelentek meg, az ellenzékiek szerint a rendőrség aránytalanul lépett fel a békés tiltakozókkal szemben. Az EU-párti tüntetők azt skandálták, hogy nem akarnak szovjet rezsimet, nemet kell mondania az orosz típusú törvényekre és igent Európára. A tiltakozók attól tartanak, hogy a törvényjavaslatot felhasználhatják a kritikus hangok elhallgattatására az év végén esedékes parlamenti választások előtt.

A grúz törvényhozásban kedden tárgyalták második, és ezzel utolsó előtti olvasatban azt a vitatott jogszabályt, amelyet a Grúzi Álom kormánypárt áprilisban terjesztett ismét a parlament elé. A kormányzópárt szerint az átláthatóság biztosítása kulcsfontosságú a nemzeti szuverenitás megőrzéséért folytatott küzdelemben, és a törvényjavaslat nem megy szembe az uniós elvárásokkal. A miniszterelnök azzal vádolta meg a civil szervezeteket, hogy kétszer próbáltak forradalmat kirobbantani Grúziában, a melegpropagandát népszerűsítették, és a grúz ortodox egyházat támadták. A grúz parlament szerdán is tárgyalja a javaslatot.

Öt napja a budapesti CPAC helyszínén tartottak tüntetést Magyarországon élő grúzok, mintegy ötven ember jelent meg és tiltakozott a törvényjavaslat ellen. A konzervatív konferencián felszólalt ugyanis Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnök is, aki azt mondta, folyamatos harc zajlik náluk, hogy fenntarthassák országukban a hagyományos értékeket, a liberalizmus pedig az országok, népek identitását fenyegeti. A grúz kormányfőt a Karmelitában fogadta Orbán Viktor is.