A NAV-val szembeni pernyerés esélyei

Amikor szembe kerülünk az adóhatóság döntéseivel, és úgy döntünk, hogy peres úton keresünk igazságot, fontos tudnunk, milyen esélyekkel indulunk a NAV ellen. Bajusz Dániel, az EY adóperes szakértője szerint a felkészültség és a megfelelő képviselet döntő lehet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzései és az ebből fakadó perek számos adózót érintenek, legyen szó magánszemélyekről, kisvállalkozásokról vagy multinacionális cégekről. A NAV statisztikái szerint a perek többségében az adóhatóság kerül ki győztesen, 2022-ben például az adóellenőrzési ügyekben 81 százalékban adott igazat neki a bíróság. Azonban a magas pernyertességi arány ellenére a NAV csak a perköltségek 56,7 százalékát nyerte el.

A NAV elleni perek gyakran az áfalevonási jog megtagadása vagy a közösségi termékértékesítés adómentességének elutasítása miatt indulnak. Az adózók számára különösen nehéz helyzetet teremthet, ha a NAV úgy ítéli meg, hogy nem ellenőrizték kellő körültekintéssel üzleti partnereiket, ami miatt akár vétlenül is bajba kerülhetnek.

Bajusz Dániel szerint az adóellenőrzések során már az elejétől érdemes szakértői segítséget igénybe venni, hiszen az adótanácsadók és ügyvédek ismerik az adóhatóság eljárásait és technikáit. A képviselők jelenléte már az adóellenőrzés fázisában is segíthet elkerülni a hibákat és a jogi aknákat.

Négy olyan esetet említett a szakértő, amikor az adózók nyerhetnek a NAV ellen:

  1. Ha a magyar adójogalkotás uniós jogba ütközik.
  2. Ha elégtelen a bizonyítás, vagy ha a bíróság szakértőt rendel ki.
  3. Eljárásjogi jogszabálysértés esetén.
  4. Téves anyagi jogi jogértelmezésnél.

Az adóperes szakértő szerint az adóellenőrzési és az azt követő hatósági eljárások bonyolultsága miatt az adóhatóság is hibázhat, ami az adózók számára kedvező fordulatot hozhat. Azonban hangsúlyozta, hogy a legjobb adóper az, ami el sem indul, és erre törekedni kell.