Tanulj, fejlődj, és érd el karriercéljaidat!

Tízből négy magyar volt már pályaelhagyó az életében, és a karrierváltás új készségek elsajátítását, valamint a meglévő képességek fejlesztését is magával hozza. Magyarországon 2021-ben a felnőtt lakosság csupán 5,9%-a vett részt képzési programokban, ami jelentősen alulmarad az EU 10,8%-os átlagától. Az Európai Unió készségfejlesztő programjai valós fejlődési lehetőséget kínálnak a pályakezdőknek, karrierváltóknak és vállalkozóknak egyaránt.

A munkaerőpiac ismerete és a készségfejlesztés kulcsfontosságú a karrierépítés során, hiszen a munkaerőpiac rendkívül változékony. Egy 2022-es felmérés szerint Magyarországon 10-ből 4 ember már legalább egyszer váltott szakmát, és sokan tervezik a pályaelhagyást. Az élethosszig tartó tanulás és a készségek fejlesztése elengedhetetlen a sikerhez, amit az Európai Unió számos képzési lehetőségével támogat.

Az EU által finanszírozott képzési kezdeményezések célja, hogy támogatást és egyenlő lehetőségeket biztosítsanak a fiatalok számára. Az ALMA program a hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi beilleszkedését segíti, míg az ifjúsági garancia a 30 év alattiak elhelyezkedését támogatja minőségi állásajánlatokkal és továbbképzésekkel.

A karrierváltás során az EU által kínált lehetőségek is segítséget nyújthatnak. Az Europass rendszer önértékelő eszköze segít felmérni a meglévő készségeket és tanfolyamokat ajánl, míg az EURES platform segítségével a munkakeresők könnyebben találhatnak külföldi álláslehetőségeket.

A vállalkozások számára is elengedhetetlen a munkaerőpiaci trendek követése és a digitális fejlődés. Az EU dedikált programlehetőségeket kínál a vállalkozások digitalizációjára, így támogatva őket a piaci versenyben. Az EU által támogatott készségfejlesztő programok mindenki számára elérhetővé teszik a szükséges képzéseket, támogatva ezzel a vágyott karrier elérését. A lehetőségekről a "Valósítsuk meg együtt!" kampány weboldalán lehet tájékozódni.