EU-ban szakadás a pénzügyi terv kapcsán

Franciaország és más nagy uniós gazdaságok által kezdeményezett tőkepiaci unió (CMU) reformjavaslat ellenállásba ütközött több mint egy tucat kisebb uniós állam részéről, amelyek attól tartanak, hogy a felügyelet központosítása többletköltségeket okozna nemzeti pénzügyi ágazataiknak.

A CMU célja, hogy segítse Európa védelemre és zöld átállásra szánt évente több százmilliárd eurós beruházási igényének finanszírozását. A Luxemburg vezette ellenzők táborához Ausztria, Bulgária, Ciprus, Csehország, Írország, Horvátország, a balti országok, Málta, Románia és Szlovénia is csatlakozott, míg Hollandia, amely hagyományosan ellenzi az integrációs reformokat, most támogatja a kezdeményezést. Az ellenző országok egyesek az adójog harmonizációját is ellenzik, amely az EU-ban kényes kérdés és egyhangú támogatást igényel.

A Brüsszelben összegyűlt uniós vezetők közötti vita várhatóan felforrósodik, mivel a csúcstalálkozó következtetéstervezete sürgős intézkedéseket sürget az integrált európai tőkepiacok létrehozására. A javasolt intézkedések között szerepel az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) közvetlen felügyeleti jogának megerősítése, a fizetésképtelenségi és társasági adó jogszabályainak harmonizálása, egy uniós szintű befektetési termék kifejlesztése, valamint a prudenciális szabályozás módosítása az értékpapírosítás ösztönzésére.

Németország, amelynek álláspontja döntő lehet, hagyományosan ellenzi a felügyelet központosítását, de a CMU-projekt újjáélesztését nemrégiben támogatta. A kancellár, Olaf Scholz kiemelte, hogy a tőkepiacok integrációját prioritásként kell kezelni, hogy ellensúlyozzák Európa tőkekiáramlását az Egyesült Államok felé. Christian Lindner pénzügyminiszter azonban továbbra is ellenzi a brüsszeli felügyeleti jogkörök bővítését.

A szerdán bemutatott Enrico Letta által készített egységes belső piac reformtervezetében is kulcsszerepet kap a tőkepiaci unió megvalósítása. A Jacques Delors Intézet vezetője a szabályozói rendszerek összehangolását és a páneurópai értékpapírosítás fokozását támogatja, ami kevésbé radikális lépés, mint a jelenlegi, ellenállásba ütköző javaslat.