A BioTechUSA rekord árbevétellel és terjeszkedéssel zárta az évet

A magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport jelentős növekedést ért el az elmúlt években, és ambiciózus terveket szövöget a jövőre nézve.

A BioTechUSA 2023-as pénzügyi eredményeinek bemutatóján kiderült, hogy a cégcsoport árbevétele 2021-es 58,67 milliárd forintról 2022-re 82,25 milliárdra, 2023-ra pedig 90,49 milliárd forintra nőtt. Az éves növekmény továbbra is két számjegyű maradt, 2021-ben 42 százalék, 2022-ben 29 százalék, 2023-ban pedig 15 százalék volt. A társaság pénzügyi helyzete a turbulens környezet ellenére tovább javult, az EBITDA-mutatója több mint 3,5 százalékkal 10,47 milliárd forintra emelkedett.

A cégcsoport 1800 munkavállalóval és 4500 partnerrel büszkélkedhet, és már 103 országban van jelen 49 webshoppal és 307 üzlettel. Az exportőrként való fellépés mellett a hazai piacvezető szerep megőrzése is fontos számukra, és jelentős részesedést növeltek kulcsfontosságú célországokban, mint Franciaország, Németország vagy Lengyelország. Az idei évben több mint ötven új boltnyitás várható különböző országokban, beleértve Franciaországot, Németországot, Spanyolországot, Lengyelországot és Olaszországot.

A BioTechUSA közel ötmilliárd forintot fordított beruházásokra, amelyek között szerepel egy modernebb szociális blokk építése, egy automata raktár üzembe helyezése, 45 új üzlet nyitása Európában, valamint egy irodaház teljes felújítása. Lévai Bálint vezérigazgató-társtulajdonos szerint a digitális átállás és az alapanyaghiány jelentette kihívások ellenére is sikerült növelniük a bevételt, mivel a prémium szegmensben a fogyasztók hajlandóak többet költeni a drágább termékekre.

A vezérigazgató szerint a cégcsoport számára is megnövekedtek a költségek, például a fehérje ára tavaly megháromszorozódott, de ők csak harminc százalékkal emelték az áraikat. Ennek ellenére a fogyasztói bizalom megtartása prioritás, és reménykednek abban, hogy az átlagbér-növekedés leköveti az áremelkedést.

A 2024-es növekedési cél 10-20 százalék között van, és a vezérigazgató elégedett lenne, ha a jelenlegi gazdasági helyzetben kétszámjegyű növekedést érnének el. Lévai Bálint kiemelte, hogy a BioTechUSA lehet példakép a magyar vállalkozók számára, és bízik abban, hogy a kis Magyarországról is képesek lesznek Európa-szintű sikereket elérni.

A Business Talks '24 konferencián Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt a kormányzat céljairól, amelyek között szerepel az exportképes kkv-k számának növelése és a nemzetközi piacon jelenlévő nemzeti bajnok cégek támogatása. Lévai Bálint szerint a kormányzat konkrét lépéseket tesz az exportnövelés irányába, és a támogatási, valamint adózási rendszer is az exporttevékenységet segíti. A vezérigazgató szerint a tehetséges magyar vállalkozóknak időt kell hagyni, hogy kiépíthessék nemzetközi szervezetüket.

Az online értékesítési felületek fejlesztése mellett a BioTechUSA az Amazonon és a Facebook Marketplace-en is megjelent, ami újabb lépés a nemzetközi piacokon való hatékonyabb jelenlét felé. A vállalat nem tervezi a gyártás külföldre kiszervezését, hosszú távon is Magyarországon szeretnék tartani a teljes folyamatot, mivel hatékony gyártóüzemeik és kutatásfejlesztési részlegük itthon működik. Az új proteinszelet-gyártósoruk például egy kifejezetten innovatív technológia, amely csak nehezen hozzáférhető a többi piaci szereplő számára.

A cégcsoport éves jelentése ide kattintva érhető el.