Az állattenyésztés jövője és a mesterséges intelligencia térnyerése

Moldován András, a Livestocker Solutions Kft. ügyvezetője a Business Talks '24 konferencián beszélt az állattenyésztés jövőjéről és a mesterséges intelligencia szerepéről az agráriumban.

A befektető szerint a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet kap az állattenyésztésben, amely területen egyre több pénz mozog, és a globális sertéspiac növekedése mellett a fehérjefogyasztás is a sertéshús felé tolódhat el. Moldován András kiemelte, hogy a közvélemény gyakran környezetgyilkos struktúraként tekint az állattenyésztésre, de szerinte fontos lenne egy egyensúly megtalálása a szektorban.

A befektető rámutatott, hogy a növénytermesztés struktúráját felborította az Európai Unió bioetanol felhasználásra vonatkozó kötelezettsége, ami a korábbi, állattenyésztők és növénytermesztők közötti hosszú távú megegyezéseket is felülírta. Moldován András szerint ez az új struktúra egyensúlytalanságot okozott az agráriumban, és a bioetanol kötelező hozzáadása a benzinhoz tovább növeli ezt az egyensúlytalanságot.

Az állattenyésztők környezetszennyezőként való megítélésével kapcsolatban a befektető úgy véli, hogy a jogszabályok betartása mellett nem lehet őket bűnözőknek nevezni, és hogy a jogszabályok megalkotása nem az ő kezükben van.

A magyar agrárium jelenlegi helyzetéről szólva Moldován András elmondta, hogy a szektorban nagymértékű koncentráció zajlik, és a nagyobb struktúrák könnyebben tudják támogatni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseket. A kisgazdaságok helyett egyre inkább a nagyobb gazdaságok és gépek lesznek hatékonyabbak a földművelésben.

Végül a befektető egy generációváltásra számít az agráriumban, amelyet a rendszerváltáskor hatalomra került TSZ elnökök utódai hozhatnak meg, és amely egy új gondolkodásmódot hozhat a szektorba.