Noel Quinn, a HSBC vezérigazgatója távozik

A HSBC vezérigazgatója, Noel Quinn, aki 2019 óta irányította a hitelintézetet és jelentős átalakításokat hajtott végre, bejelentette, hogy öt év után nyugdíjba vonul. A döntés váratlanul érte a befektetőket, és azonnali hatállyal megkezdődött az utód keresése a londoni központú banknál.

Noel Quinn 2019 óta vezette a HSBC-t, és ezen idő alatt több üzletágat is eladott, hogy a cég jobban összpontosíthasson Ázsiára, ahol a nyereségük jelentős részét realizálják. A vezérigazgató távozásának hátterében állhat Mark Tucker elnök befolyása is, aki 2026-ban éri el a nem ügyvezető igazgatók ajánlott kilencéves megbízatási idejének végét.

Quinn, aki 1987-ben csatlakozott a bankhoz, és 2019 augusztusában vált állandó vezérigazgatóvá, egy intenzív öt év után úgy döntött, hogy jobb egyensúlyt teremt a magánélete és az üzleti élete között, és portfóliós karriert kíván folytatni.

A vezérigazgató ötéves megbízatása alatt a HSBC 35 ezer munkahelyet szüntetett meg, és az éves költségek 4,5 milliárd dolláros csökkentésére tett ígéretet. Az ázsiai piacra való összpontosítás a Washington és Peking közötti növekvő geopolitikai feszültségek idején történt.

Quinn már márciusban közölte Mark Tuckerrel távozási szándékát, és azt tervezi, hogy 2024 elejét követően mond le. Az elnök szerint a banknál már évek óta folyik az utódlási folyamat, de nem erősítette meg, hogy Georges Elhedery, a jelenlegi pénzügyi igazgató, esélyes lenne-e a vezérigazgatói posztra.