Paul Auster amerikai író életét vesztette

Kedden elhunyt Paul Auster amerikai író és költő, 77 éves korában tüdőrák okozta szövődmények következtében – számolt be róla a Guardian. A család egyik barátja, Jacki Lyden a sajtóhoz eljuttatott közleményében azt mondta, Auster brooklyini otthonában, szerettei körében halt meg.

Paul Auster pályafutása során több mint 30 könyvet írt, pontosabban 34 könyvet, és olyan neves művek fűződnek a nevéhez, mint a New York trilógia, a Leviathan és a 4 3 2 1. Az író legutóbbi regényéről, a Baumgartner című alkotásról is írtunk korábban. Műveit több mint 40 nyelvre fordították le, köztük a legtöbbet magyarra is.

Auster 1947-ben született Newarkban, New Jersey államban, és 1971 és 1975 között Párizsban élt, ez idő alatt francia költők verseit is átültette angolra. Híressé 1982-ben vált, A magány feltalálása című, önéletrajzi elemekkel tarkított regényével. Forgatókönyvíróként is tevékenykedett, ő jegyezte többek között a Wayne Wang rendezte Füst című film forgatókönyvét is, amelyért 1995-ben elnyerte a legjobb első forgatókönyvnek járó Independent Spirit-díjat.

Pályatársa, Joyce Carol Oates 2010-ben méltatta Auster munkásságát, kiemelve, hogy az író "erősen stilizált, furcsán nevetséges posztmodern fikciójáról vált ismertté, amelyben a narrátorok gyakran megbízhatatlanok, és a cselekmény alapja folyamatosan változik". Auster történeteiben a véletlen és a sors is fontos szerepet kapott, és gyakran foglalkozott a lehetőség kérdéskörével is. Utolsó, Baumgartner című könyvét már a rákkal vívott harc közepette fejezte be.

Auster szerint írói élete nyolcéves korában kezdődött, amikor lemaradt arról, hogy baseballhősétől, Willie Mays-től autogramot kapjon, mert sem ő, sem a szülei nem vittek magukkal ceruzát a meccsre. Ettől kezdve mindenhová ceruzát vitt magával, mert "ha van egy ceruza a zsebedben, jó esély van rá, hogy egy nap kísértést érzel, hogy használni kezdd". Auster a Columbia Egyetemen tanult, mielőtt az 1970-es évek elején Párizsba költözött, ahol különböző munkákat vállalt, többek között fordított, és együtt élt „újra és újra” barátnőjével, Lydia Davis írónővel, akivel még az egyetemen ismerkedett meg. 1974-ben visszatértek az Egyesült Államokba, és összeházasodtak. A párnak 1977-ben született egy fia, Daniel, de nem sokkal később elváltak.

1981-ben Auster megismerkedett Siri Hustvedt írónővel, és a következő évben összeházasodtak. 1987-ben született egy lányuk, Sophie, aki énekes és színész lett. Auster 1992-es Leviatán című regényében, amely egy férfiról szól, aki véletlenül felrobbantja magát, szerepel egy Iris Vegan nevű karakter, aki Hustvedt első regényének, a The Blindfoldnak a hősnője.

Auster Európában ismertebb volt, mint szülőhazájában, az Egyesült Államokban. "Pusztán egy bestsellerszerző errefelé, de Auster Párizsban rocksztár" – olvasható a New York magazin egyik 2007-es cikkében. 2006-ban megkapta a spanyol Asztúria hercegének irodalmi díját, 1993-ban pedig a Prix Médicis Étranger-t a Leviatánért. Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres kitüntetést is kapott.

2022 áprilisában Auster és Davis fia, Daniel kábítószer-túladagolásban meghalt. 2023 márciusában Hustvedt nyilvánosságra hozta, hogy Austert rákbetegséggel kezelik, miután 2022 decemberében diagnosztizálták. Utolsó regénye, a Baumgartner, amely egy megözvegyült, hetvenéves íróról szól, októberben jelent meg.