Újra megjelenhet a sarki fény

A május 11-ei hétvégén számos ember gyönyörködhetett a sarki fényben Magyarországon, és a jelenség hamarosan ismét megfigyelhető lehet. A BBC által megkérdezett szakértők szerint a napfolthalmaz, amely a Föld felé energiát és gázt bocsátott ki, körülbelül két hét múlva újra szembe fordul velünk, és az új napkitörések további robbanásokat generálhatnak, amelyek a Föld mágneses mezejére csapódva újra sarki fényt eredményezhetnek.

Krista Hammond, a brit Met Office űridőjárás-előrejelzője szerint a Nap közeledik az 11 éves napciklus csúcspontjához, amikor a naptevékenység a legintenzívebb. A napfoltok száma alapján becsülik meg a ciklus intenzitását, de ez nem ad pontos képet arról, hogy a viharok milyen erősek lesznek, amikor a Földet érik. A múlt hétvégi geomágneses vihar a 2003 óta tapasztalt legnagyobb volt.

Elon Musk, a SpaceX tulajdonosa szerint a legutóbbi vihar komoly nyomást gyakorolt a Starlink műholdakra, és az Európai Űrügynökség (ESA) szóvivője is megerősítette, hogy a Starlink műholdak feszültségcsúcsokkal küzdöttek. Az ESA hozzátette, hogy a GPS eszközök működéséhez nélkülözhetetlen műholdak is zavarokat tapasztaltak a sugárzás miatt.

A sarki fény újbóli megjelenésének pontos időpontja és az, hogy Magyarországon is látható lesz-e, csak az eseményhez közeledve válik majd ismertté.