175 évvel ezelőtt foglalták vissza a magyarok Budát

175 évvel ezelőtt, 1849. május 21-én a Görgei Artúr vezette honvéd hadsereg visszafoglalta Buda várát, amely egy 17 napos ostrom után került ismét magyar kézre, több mint 300 magyar katona életáldozatával.

A honvédsereg, amely április 26-án a komáromi csatában megfutamította az osztrák főerőket, 31 000 fővel indult meg Buda felé. A történelmi főváros várát csupán 5000 osztrák katona védte, és az erődítmény védelme is elavult volt, így a magyarok jó esélyekkel vághattak neki az ostromnak. Görgei Artúr üzenetet küldött Heinrich Hentzi budai vár parancsnokának, arra kérve, hogy kímélje meg a civileket, ám Hentzi válaszul bombázni kezdte a pesti rakpartot és a Vízivárost.

Az ostrom során a magyar tüzérség a vár falait kezdte lőni, de a védők kitartása és a tüzérség csekély rombolóereje miatt hamar világossá vált, hogy hosszú küzdelemre kell számítani. Május 4-e óta tartó tüzérségi támadások ellenére csak május 21-én hajnali háromkor sikerült áttörni a falakon egy eredményes rohammal.

A honvédsereg bejutott a Várba, ahol a 64 éves Hentzi a csapatai élére állt, de szuronyrohamát a magyarok visszaverték, és ő maga is halálos lövést kapott a Szent György téren. Görgei előzőleg utasította katonáit, hogy a várvédőket kardélre hányják, de ez nem történt meg; mindössze 710 osztrák katona halt meg, a többi 4000 fogságba esett. A magyarok közül 368 fő vesztette életét, de áldozatuknak köszönhetően Buda ismét magyar kézre került.