A német ingatlanpiac válsága és a magyar-német gazdasági kapcsolatok

A nemzetközi befektetők elkerülik a német ingatlanpiacot, ami generációk óta a legnagyobb válságát éli meg, tovább súlyosbítva ezzel Európa legnagyobb gazdaságának problémáit. A BNP Paribas Real Estate jelentése szerint 2023 első negyedévében a külföldi vevők részesedése a kereskedelmi ingatlan-vásárlásokban mindössze 35%-ot tett ki, ami 2013 óta a legalacsonyabb arány.

Kurt Zech, egy vezető német ingatlanfejlesztő szerint a piac csak akkor fog kilábalni ebből a válságból, ha a külföldi befektetők újra aktívak lesznek Németországban. Az ingatlanszektor hozzájárulása Németország gazdaságához évente körülbelül 730 milliárd euró, ami az ország teljesítményének mintegy egyötödét jelenti.

Az Európai Központi Bank kamatemeléseinek hatására az ingatlanfinanszírozás megszűnt, ügyletek szakadtak meg, és több nagy fejlesztő csődbe ment. A VDP bankszövetség a kereskedelmi ingatlan-árak további csökkenését prognosztizálja.

Carsten Brzeski, az ING bank németországi vezető közgazdásza szerint Németország már nem vonzó annyira a befektetők számára. A magas kamatlábak globálisan is terhelik az ingatlanpiacokat, de Németországot ez különösen súlyosan érinti, miután sok fejlesztő más piacok felé fordul.

Németország gazdasága számos kihívással küzd, beleértve a magas energiaköltségeket és a globális kereslet gyengülését. A Német Gazdasági Szakértői Tanács szerint az ország gazdasága idén is alig fog növekedni.

Az ingatlantulajdonosok továbbra sem hajlandók az árak csökkentésére, ami akadályozza a piac fellendülését. Némelyik ügylet kényszerből jön létre, például amikor egy cég eladja eszközeit adósságainak csökkentése érdekében. Zech azt üzeni a bankoknak, hogy támogassák továbbra is az ágazatot és reméli, hogy még idén javulni fog a helyzet.

Ezzel szemben a magyar-német gazdasági kapcsolatokban pozitívumok is megfigyelhetők. Nagy Márton, a nemzetgazdasági tárca vezetője szerint a magyar-német kereskedelmi együttműködések jól működnek, és csak az élelmiszeriparban és a kiskereskedelemben nincsenek gondok, valamint a reptér visszavásárlása is a partnerség jegyében ütemezetten halad. A miniszter kiemelte, hogy a cementiparban tapasztalható konfliktus nem szabad, hogy átfertőzze a két ország kapcsolatát, és a kormány nyitott az egyeztetésre a kapcsolatok további megerősítése érdekében.

A német Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottságának alelnöke, Philipp Haussmann és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető elnökségi tagja, Barbara Zollmann is megerősítette, hogy a német vállalkozásokkal szoros és jó az együttműködés többek közt a járműipar, a telekommunikáció és a hadiipar területén. Magyarország vonzó befektetési célpontnak számít a német cégek számára, ahol a közvetlen tőkebefektetéseken elért profitráta átlagosan meghaladja a 9%-ot.

A kultúra területén is pozitív fejlemények történnek Németországban. Az Oscar-jelölt rendező, Enyedi Ildikó új filmjének, a Csendes barátnak a forgatása Németországban indult, és Magyarországon folytatódik. A film három történetet mesél el, ember és növény három tétova találkozását, amikor ez a kétfajta, radikálisan különböző érzékelés egy pillanatra igazán összekapcsolódik. A forgatást követően az utómunka jelentős része is Magyarországon zajlik majd, és a film teljes költségvetése 10,5 milliáru euró. A német–francia–magyar koprodukcióban készülő alkotás a tervek szerint 2025 második felében kerül Európa-szerte a mozikba.