A társasházi közgyűlés fontossága

Minden társasházi tulajdonos számára kiemelten fontos lehet, hogy részt vegyen a közgyűléseken, hiszen a társasház gazdálkodása közvetlenül befolyásolja az ingatlan értékét. Egy friss jogszabály lehetővé teszi, hogy a kiszemelt lakás társasházi tulajdoni törzslapján ellenőrizzük a közös képviselő kilétét és az utolsó beszámoló benyújtásának idejét. Ez az információ kulcsfontosságú lehet, mivel a társasház gazdálkodásának minősége meghatározhatja, hogy az ingatlanunk értéke csökken vagy növekszik az idő során.

Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a társasházi tulajdonosok jelentős része nem fordít kellő figyelmet erre a területre, és nem vesz részt a közgyűléseken, még évente egyszer sem. Ez a közöny különösen aggasztó lehet azok számára, akik évtizedek óta dolgoznak közösképviselőként, és szemtanúi lehetnek annak, hogy a tulajdonosok mennyire nem törődnek saját vagyonuk kezelésével.

A közgyűlésen való részvétel nem csupán a társasház jelenlegi állapotáról szolgáltat információt, hanem lehetőséget biztosít a tulajdonosoknak, hogy aktívan részt vegyenek a döntéshozatali folyamatban, és így közvetlenül befolyásolják ingatlanjuk jövőbeli értékét. Az új jogszabály értelmében most már mindenki számára hozzáférhetővé válik ez az információ, ami remélhetőleg növeli a tulajdonosok érdeklődését és részvételét a közgyűléseken.