Elon Musk varázsszavai és a Tesla részvények emelkedése

Elon Musk ismét képes volt befolyásolni a Tesla részvényeinek piaci teljesítményét, a negatív trendek ellenére. A vállalat részvényei jelentős emelkedést mutattak, miután Musk a mesterséges intelligencia területén tett ígéreteket, és új, olcsóbb modellek gyártását jelentette be.

Elon Musk kommunikációs ügyességének köszönhetően a Tesla részvények árfolyama emelkedő trendbe került, annak ellenére, hogy a cég negyedéves gyorsjelentése nem hozott túl biztató eredményeket. A Tesla részvényei hosszú ideje a "Csodálatos Hetek" csoportjának tagjai, amelyek jelentős hatással vannak az S&P 500 indexre. Azonban a részvények árfolyama a tavaly nyári csúcspontjukról jelentősen esett, és a negyedéves jelentés szerint a bevételek csökkentek, valamint az egy autón elért profit is 5 százalékkal mérséklődött.

A Tesla bejelentette, hogy 2025 elején új, olcsóbb modellekkel rukkol elő, amelyek a már meglévő platformokon alapulnak, és ezáltal a beruházási kiadásokat is jobban kézben tarthatják.

Musk a mesterséges intelligencia területén tett ambiciózus terveket ismertette, amelyek a cég üzletágának diverzifikálására irányulnak, beleértve a humanoid robotokat és az autonóm járművekből álló flottát. Ezek a tervek még nem teljesen kifejlesztett termékeken alapulnak, de a piacot ez nem zavarta.

A Tesla vezérigazgatója szerint a vállalatot inkább mesterséges intelligencia robotikai cégnek kell tekinteni, nem pedig autógyártónak. Musk a Tesla önvezető járműflottáját az Airbnb és az Uber kombinációjához hasonlította, ahol egyes járművek a Tesla tulajdonában lesznek, míg másokat magánszemélyek bérbe adhatnak a Tesla hálózatán keresztül.

A múlt héten közzétett hírek hatására a Tesla részvények árfolyama jelentősen megugrott, és Elon Musk kínai látogatása további pozitív hatással volt a piacra. A kínai adatbiztonsági követelményeknek megfelelő Tesla Model Y és 3 autók listájának közzététele, valamint Musk szívélyes fogadtatása Pekingben, ahol a Full Self-Driving szoftver bevezetéséről és a tengerentúli adattovábbítás engedélyezéséről is tárgyaltak, tovább erősítette a részvényeket.

A részvények árfolyama a hírek hatására tovább emelkedett, és a technikai elemzések szerint a Tesla részvények árfolyama megszakíthatta a csökkenő trendet, áttörve az ellenállást, és ezzel megtörve a csökkenő csúcsok és mélypontok sorozatát.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a részvények árfolyamának emelkedése nem a cég alapvető teljesítményének javulásából eredt, hanem Musk jövőbeli terveinek bemutatásából.