Újabb alapkamat-csökkenés és áremelkedés várható Magyarországon

Az alapkamat csökkentése nem okozott meglepetést a piaci szereplőknek, de az infláció újra visszatérhet. A Monetáris Tanács 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, és hasonló mértékben mérsékelte az O/N betéti és fedezett hitel kamatait is.

Az MBH Elemzési Centruma szerint a kamatcsökkentés a még jegybanki toleranciasávon belül maradt inflációs adatok és a befektetők kedvező kockázatvállalási hajlandósága miatt várható volt. A kamatvárakozások is mérséklődtek, ami lehetőséget adhat a kamat további csökkentésére idén.

A piaci szereplők számára nem volt meglepetés az MNB kamatdöntése, az euró-forint árfolyam stabil maradt a bejelentés után. Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint az infláció globálisan alacsony szintre került, de a szolgáltatások magas árdinamikája fékezi a dezinflációt. A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság javulása és az EKB várható monetáris lazítása óvatos monetáris politikát indokolnak a feltörekvő gazdaságokban.

Az inflációs folyamatokról az alelnök elmondta, hogy az áremelkedés üteme az év közepén átmenetileg emelkedhet. A maginfláció csökkenése folytatódott, az iparcikkek és feldolgozott élelmiszerek árcsökkenése erőteljes, de a piaci szolgáltatások inflációját a Monetáris Tanács kiemelten figyeli.

A kamatpolitika alakítását óvatos és türelmes megközelítés jellemzi, a pénzügyi piaci stabilitás megőrzése kiemelt szempont. Az alelnök szerint adatvezérelten döntenek, figyelembe véve az inflációs kilátásokat és a kockázati környezet változásait.

Az Elemzési Centrum szakértője szerint a jegybank még egy 50 bázispontos kamatcsökkentést léphet meg júniusban, majd az év második felében már csak minimális mértékben enyhítheti a kamatkondíciókat. A következő hónapokban az infláció éves mértéke ismételten emelkedhet.

A júniusi kamatdöntő ülésen megjelenő friss makrogazdasági előrejelzés alapján jobban előrejelezhető lesz az év második felében várható monetáris politika. Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy a mozgástér korlátozott lesz, és a Fed kamatvágási ciklusának késése miatt óvatosnak kell lenni.

A jegybank kamatpolitikája nem változik, de a gazdasági növekedés beindult, a fizetési mérleg többlete nagy, és magas szinten áll a devizatartalék. Az infláció lassulhatna gyorsabban, ha egyes szolgáltatások árait nem a tavalyi inflációhoz emelnék. A kormányt a költségvetési hiánycélok fenntartására figyelmeztette az alelnök.

A jegybank Monetáris Tanácsa egyhangú döntést hozott az alapkamat 50 bázispontos csökkentéséről. Virág Barnabás megerősítette, hogy a júniusi alapkamat-szint 6,75-7 százalékon reális, de a kamatcsökkentések további tere nagyon szűknek ígérkezik.

Az alelnök óvatos és türelmes monetáris politikát sürgetett, kiemelve az inflációra fordítandó figyelmet. A költségvetési hiánycélok fenntartása fontos a kamatszint és az országkockázati megítélés szempontjából.

A jegybank szerint a gazdasági helyzet javult, a kockázati megítélése javult, a hozamfelárak csökkentek. A gazdasági növekedés még az első negyedévinél is gyorsabb lehet a második negyedévben.

A jegybank kockázatokat és problémákat is lát, például a piaci szolgáltatások magas inflációját, amelyet a visszatekintő átárazások is befolyásolnak. A jegybank arra számít, hogy a 2025 eleji átárazásokkor csökkenhet az inflációtöbblet a szolgáltatás-inflációból.

A Fed kamatcsökkentési ciklusának késése miatt a feltörekvő országok, mint Magyarország, nagyobb volatilitást tapasztalhatnak.