Az iráni elnök halála és az olajárak

Az iráni elnök tragikus halála után a világpiac aggódott, hogy a Brent olaj ára emelkedni fog, de a félelmek enyhültek, és az árak mérséklődtek.

Az iráni elnök helikoptere vasárnap történt lezuhanása után a világpiac aggódott, hogy a Brent olaj ára emelkedni fog, de a félelmek enyhültek, és az árak mérséklődtek. Hétfőn a Brent olaj ára még 84 dollár fölé emelkedett, de keddre ez 83,34 dollárra csökkent. Az arany ára is nőtt, mivel a befektetők attól tartottak, hogy az iráni elnök halála turbulenciát okozhat a térségben. Szaúd-Arábiában a király egészségi állapota miatt a trónörökös, Mohamed bin Szalman kormányoz az ő nevében, és a király esetleges halála bonyodalmakat okozhat.

Iránban Ebrahim Raiszi elnök halála félelmeket is eloszlathatott, mivel az ellenzék attól tartott, hogy ő lehet Ali Khamenei vallási vezető utódja. Iránban a vallási vezetők, mint Khomeini ajatollah és Ali Khamenei, a stratégiai döntéseket hozzák meg, ami különösen fontos a gázai háború idején, mivel Irán a Hamász egyik legfőbb támogatója.

Iránt nem köti az OPEC+ egyezmény

Az OPEC+ országai, Szaúd-Arábia és Oroszország vezetésével, termelésük visszafogásával próbálják magasan tartani az olaj árát. Iránra, amelyet amerikai szankciók sújtanak, nem vonatkozik ez az egyezmény, így ők növelték az olajkitermelést. Áprilisban napi 50 ezer hordóval nőtt az olajkitermelés, elérve a napi 3,3 millió hordós szintet. Irán legnagyobb olajvásárlója Kína, amely idén napi 1,6 millió hordóra emelte a vásárolt mennyiséget. Matt Stanley, a Kpler energia szakértője szerint az olajár változásának nem sok köze van az iráni elnök halálához vagy a szaúdi király egészségi állapotához.

Az olajtermelő államoknak eltérő olajárak felelnek meg, például Algériának és Bahreinnek 125 dollár, Szaúd-Arábiának 96 dollár, míg Iránnak 121 dollár per hordó ár szükséges a pénzügyi egyensúlyhoz. A várható kereslet is meghatározza az olajárat, és a szakértők nem várnak változást, miután a Fed alelnöke, Philip Jefferson szerint a kamatcsökkentésre még várni kell.

Az OPEC+ olajminiszterei június elsején találkoznak, hogy megvitassák, hány hordó olajjal kell kevesebbet termelniük a világpiaci ár magasan tartása érdekében. Jelenleg az OPEC+ tagállamok napi 2,2 millió hordóval kevesebb olajat termelnek ki.