Ókovács Szilveszter: A dolgozók vesztesége e körforgásban minimális

A Magyar Állami Operaházban néhány hete írták alá a kollektív szerződést, amely után az intézmény történetének leghosszabb sztrájkjának lett vége. Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója szerint a dolgozók vesztesége ebben a körforgásban minimális, és hónapokig bírják anyagilag, ami a sztrájk nyomatékát adja.

  1. április 25-én a Magyar Állami Operaház főigazgatója és az 1332 dolgozót képviselő szakszervezetek elnökei aláírták az intézmény belső életét, működését szabályozó új kollektív szerződést. Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke azt reméli, hogy a kollektív szerződés aláírása tartós nyugalmi állapotot eredményez az Operaházban, amely a közösség hasznára fog válni, és további sikerek elérést is lehetővé teszi.

Ókovács Szilveszter a Fideliónak adott interjúban beszélt a sztrájkról és az egyezmény aláírásáról, amely nemcsak a sztrájkot, hanem a hét éve húzódó munkaügyi vitát is lezárta. A főigazgató elmondta, hogy idén és jövőre 15-15 százaléknyi alapbéremelésről állapodtak meg, emellett a cafeteriajuttatást is növelték, bár nem a magánszektor szokásai szerint, és bónuszok sincsenek. Egy kölcsönös kompromisszumot kötöttek, amelynek keretében sikerült kizárni a múltbéli vitatott pótlékokat, az infláció feletti automatikus béremelést és más jelentős pénzügyi igényeket.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy bár a bérküzdelem céljával egyetért, a formájával nem. Úgy véli, egy rövidebb, figyelmeztető sztrájksorozattal is elérhették volna a kívánt eredményt anélkül, hogy a közönség érdekeit súlyosan sértették volna. Ókovács szerint a dolgozók vesztesége a sztrájk során minimális volt, és hónapokig bírják anyagilag, ami a sztrájk súlyát adja. A megállapodás a kompromisszum volumenén és a további pénzügyi és presztízsbéli károkozás elkerülésének felismerésén múlott.

Ókovács Szilveszter szerint a jövőben több fog múlni a kollégákon, szigorodnak a feltételek, és komolyan kell venni a jogszabály által előírt otthoni felkészülést is. A főigazgató úgy fogalmazott, hogy sikerre vannak ítélve, mert csak így jöhet ki a matek. Hozzátette, hogy a sztrájk alatti 84 milliós jegyvisszaváltást és a megzavart értékesítésű új szezon bérleteinek 20 százalékos visszaesését is ellensúlyozniuk kell.

A kollégák így 2025-ben annak az illetménynívónak a peremére érnek, amelyre több állami kiemelt intézmény már költségvetési támogatásemelésekkel feljutott, ami mindenképpen jó hír. Az Operaháznak 25 százalékkal magasabb mérvű bevételre van szüksége, benne még nagyobbat robbantó rendezvényes ággal, újabb kreatív turista programokkal, miközben rendkívül takarékosan kell működniük, és szükség esetén létszámleépítést is végrehajtaniuk a feleslegessé váló posztokon.