EU válságstáb létrehozása az orosz hibrid támadások ellen

Az Európai Unió vezetői rendkívüli csúcstalálkozón döntöttek egy ideiglenes válságstáb felállításáról, hogy megvédjék magukat az orosz hibrid támadásoktól, amelyek a közelgő európai választások befolyásolására irányulnak.

Az Európai Unió tagállamainak vezetői szerdán egy integrált politikai válságkezelési rendszer (IPCR) keretében ideiglenes válságstábot hoztak létre, válaszul az egyre növekvő számú, feltételezhetően az orosz titkosszolgálatok által irányított hibrid műveletekre. A lépés célja a hibrid műveletek megfigyelése, az uniós szintű információcsere felgyorsítása és retorziós lépések megtétele. A jövőbeni tervek között szerepel egy állandó rendszer kialakítása is.

A válságstáb létrehozásának hátterében egy olyan oroszbarát befolyásolási művelet leleplezése áll, amely az Európai Parlament tagjait és a júniusi uniós választások jelöltjeit célozta meg. A döntést Alexander De Croo belga miniszterelnök jelentette be, kiemelve, hogy az EU legfontosabb szervei, mint az Európai Bizottság, az Európai Külügyi Szolgálat, a Parlament és az EU Tanácsa is részt vesznek a Kreml által irányított támadások feltárásában és kezelésében.

A belgiumi soros elnökség kezdeményezte az intézkedést, miután De Croo és Petr Fiala cseh miniszterelnök közös levélben sürgette az uniós vezetők gyors reagálását. A levélben szereplő információk szerint a propagandahálózat célja, hogy tagjainak pozíciót biztosítson az újonnan megválasztott európai parlamenti képviselők mellett, és több politikus is együttműködik az oroszokkal.

Továbbá tárgyalások folynak az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Európai Ügyészség (EPPO) mandátumának kiterjesztéséről, hogy képesek legyenek a határokon átnyúló külföldi beavatkozások kivizsgálására. Ezeket az intézkedéseket várhatóan az állandó válságstáb felállításakor hajtják végre, ami a választások utánra csúszhat.

Csehország már lépéseket tett, szankciókat szabott ki a Voice of Europe médiaszolgáltatóra és két, az orosz műveletben érintett személyre. A választások előtt uniós szintű szankciókat szorgalmaznak, bár a tagállamok között még nem született konszenzus.