A magyar cégek produktivitása: Kihívások és lehetőségek

A magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada rendszeresen otthonról dolgozik, ami a hibrid munkavégzés hosszú távú jelenlétét jelzi. Egy friss kutatás rávilágított, hogy az oktatási szektorban a legkevésbé elterjedtek a feladatkezelő eszközök, és általánosságban is hiányoznak a hatékony kollaborációt elősegítő megoldások a magyar vállalatoknál.

A META-INF és az NRC által végzett online országos kutatás a magyar szellemi dolgozók hatékonyságát és a munkavégzést támogató eszközök elterjedtségét vizsgálta.

A kollaboráció gyenge lábakon áll

A vállalatok versenyképességének és költséghatékonyságának szempontjából kulcsfontosságú a hatékony együttműködés. A kutatás szerint a nagyobb vállalatoknál gyakoribb a kollaborációs platformok használata, de a kisvállalkozások és az egyedül dolgozók körében kevésbé elterjedtek ezek az eszközök.

A kollaborációs eszközök használata a tudomány, technológia, kultúra, infrastruktúra és energiaszektorban magasabb, míg az egészségügyben, oktatásban, közigazgatásban, jogászi szakmában és élelmiszeriparban jelentősen alacsonyabb.

A tudás megosztásának hiányosságai

A válaszadók csupán 34 százaléka jelezte, hogy munkahelyén használnak online tudástárat, és sokan úgy vélik, hogy a tudásmegosztó rendszerek nélkül is el tudják végezni a munkájukat, bár egyharmaduk szerint ezekkel hatékonyabban dolgozhatnának.

A feladatok nyilvántartására és átadására a válaszadók közel fele még mindig az Excelt használja, ami nem erre a célra lett kifejlesztve.

Az oktatási szektor lemaradása

Az oktatási szektorban a legkevésbé használják a feladatkezelő eszközöket, mindössze 23 százalékos az elterjedtségük, míg az egészségügyben és a közigazgatásban is átlag alatti a használatuk. A válaszadók többsége szerint ezek a rendszerek hatékonyabbá tennék a munkavégzést.

Kommunikációs akadályok az IT helpdesk és a többi osztály között

Az IT helpdesk a vállalatok egyik kritikus pontja, ahol a megkérdezettek több mint negyede nem várja, hogy megértik majd őket, vagy hogy az ügyük megoldódik. A helpdesken dolgozók is hasonló kommunikációs nehézségekről számoltak be.

Gáspár Attila, a META-INF társügyvezetője szerint az ügyféltámogatás stratégiai fontosságú a vállalati produktivitás és a hosszú távú üzleti siker szempontjából.

A kutatás eredményei alapján a magyar szellemi munkát végzők produktivitás-indexe 21 százalék, ami azt jelzi, hogy a négy hatékonyságnövelő eszközből – kollaborációs platformok, tudásmegosztó rendszerek, feladatkezelő és a helpdesk funkciót támogató informatikai szoftverek – hányan használnak legalább hármat. A META-INF a jövőben rendszeresen összeállítja és publikálja az indexet, hogy nyomon követhessék a változásokat ezen a területen.