Miért árulkodnak a gyerekek? - Itt a válasz, minden szülőt érint

A gyerekek már hároméves koruktól kezdve hajlamosak arra, hogy elárulják társaikat, ha úgy érzik, hogy azok helytelenül viselkedtek, vagy megszegték a társadalmi szabályokat.

A gyerekek árulkodása gyakran társadalmi szabályok követésének és érvényesítésének a jele lehet. Egy Virginiai Egyetem által végzett kísérlet során hároméves gyerekek viselkedését tanulmányozták, akik bábokkal játszottak, és közösen festettek. Amikor az egyik báb elhagyta a helyiséget, és a gyerekek tudták, hogy csak ő férhet hozzá a dobozban lévő képhez, majd a kép károsodott, több mint a fele a gyerekeknek elárulta az esetet, amint az áldozat visszatért. Ezzel szemben egy kontrollcsoportban, ahol egy lényegtelen tárgy sérült meg, csak egy gyermek számolt be a történtekről.

Amrisha Vaish, a tanulmány egyik társszerzője szerint a gyerekek árulkodását gyakran tekintik nemkívánatos viselkedésnek, azonban bizonyos helyzetekben ez a csoportban való együttélés szempontjából pozitív cselekvés lehet, hiszen a szabályok érvényesítéséről van szó.

Egy másik kísérletben ötéves gyerekeknél figyelték meg, hogy képesek megkülönböztetni az apró csínytevéseket a súlyosabb bűnöktől. Ha a gyerekek úgy érezték, hogy csoportjukat retorzió éri, akkor hajlamosabbak voltak hallgatni a történtekről.