Szűz Mária megjelenése Fatimában: Történelmi thriller a titokzatos eseményekről

1917 júliusában Fatima falujában állítólag Szűz Mária jelent meg három gyermeknek, Lucia, Jacinta és Francisco személyében. Ez az esemény a középpontjában áll egy izgalmas történelmi thrillernek, amely a Matiné keretében kerül bemutatásra.

Fatima, Portugália, 1917. július 13-án Lucia, a tízéves lány, aki korábban már kétszer is látta a Szűzanyát, ismét szemtanúja volt a jelenésnek. A Boldogasszony a felhős égből ereszkedett le, és megállt a kis magyaltölgy fölött. A jelenés során Lucia mellett ott térdeltek unokatestvérei, a hét éves Jacinta és a kilenc éves Francisco. A gyerekek mellett egy nagy tömeg gyűlt össze, akik reménykedtek abban, hogy a Szűzanya meggyógyítja beteg gyermekeiket, vagy csodát tesz. A helyi perjel azonban csalásnak nevezte a megjelenéseket, és az ördög munkájának titulálta, de az emberek nem fogadták meg a tanácsát.

A Matiné egy olyan program, amely vasárnap délelőttönként mutat be részleteket különböző regényekből, elsősorban kortárs szerzőktől. A cél, hogy minőségi szövegeket és történeteket hozzanak el az olvasóknak. A Matiné eddigi termését a program weboldalán lehet megtekinteni.

Lucia, Jacinta és Francisco csak ők látták a Szűzanyát, de Lucia és Jacinta hallották is a szavait. A Szűzanya arra kérte őket, hogy ne bántsák meg többé az Urat, és mondjanak el naponta öt tucat miatyánkot a béke eléréséért. Lucia bátorságot gyűjtve arra kérte a Szűzanyát, hogy tegyen csodát, hogy mindenki elhiggye a megjelenést. A Szűzanya ígéretet tett, hogy októberben elárulja kilétét, és csodát tesz.

A gyerekek szüleié volt a föld, ahol a jelenés történt, és Lucia feladata volt, hogy vigyázzon a család nyájára. Az első jelenés óta a gyerekeket folyamatosan kérdezgették és gúnyolták a hitetlenek. Lucia anyja még a perjelhez is elvitte, hogy vallja be, hazugság volt az egész, de a pap nem hitt neki.

A Szűzanya harmadik titkát Lucia nem mondhatta el senkinek, kivéve Franciscót. A tömeg, amely a jelenést követte, lenyűgözve figyelte a gyerekeket, akiket már látnokoknak neveztek. Lucia tudta, hogy a tömeg nem látta és nem hallotta a Szűzanyát, csak a hitükre hagyatkozhattak.

Vatikánvárosban, a jelenben, Monsignor Colin Michener a Vatikán titkos levéltárában kutatást végez. A levéltárban őrzött dokumentumok között találhatóak olyan történelmi jelentőségű írások, mint Mária skót királynő utolsó levele, vagy Galilei vallomása. Michener a Szűzanya fatimai megjelenéseiről szóló dokumentumokat tanulmányozza, amelyeket XV. Benedek pápa rendelt el 1922-ben. A vizsgálat nyolc évig tartott, és végül a Vatikán 1930-ban elismerte a Szűz hat fatimai megjelenését.

A Matiné további történeteket is kínál, többek között egy kémthrillert, egy végrendelettel kapcsolatos történetet, és egy afrikai vezetőt ért támadás leírását.

: Steve Berry: A harmadik titok, Fordította: Lantos István, Gabo Könyvkiadó, 2023