A YouTube harcot hirdet a reklámblokkolók ellen

Rossz hír a reklámblokkoló alkalmazásokat használó YouTube felhasználóknak: a Google bejelentette, hogy szigorítja a szolgáltatási feltételek érvényesítését, különösen a reklámblokkolók ellen.

A Google egy friss bejegyzésében megerősítette, hogy fokozni fogja a jogérvényesítést azokkal az alkalmazásokkal szemben, amelyek megsértik a YouTube szolgáltatási feltételeit, különösen a reklámblokkolók esetében. A reklámblokkolókat használó felhasználók számára a videók nem töltődnek be, vagy egy hibaüzenet jelenik meg, amely szerint "A következő tartalom nem érhető el ezen az alkalmazáson".

A Google kiemelte, hogy a szolgáltatási feltételek nem engedélyezik a harmadik féltől származó alkalmazásoknak a hirdetések kikapcsolását, mivel ez gátolja az alkotókat abban, hogy jutalmat kapjanak a nézettségért. Hozzátették, hogy a YouTube-on megjelenő hirdetések támogatják az alkotókat és lehetővé teszik, hogy a streaming szolgáltatást világszerte több milliárd ember használja. A teljesen reklámmentes élményt előnyben részesítők számára a YouTube Premium szolgáltatást ajánlják.

Ezzel párhuzamosan, a mobilfelhasználók számára is fontos figyelmeztetés érkezett a Kaspersky kiberbiztonsági cégtől. Egy veszélyes, SoumniBot elnevezésű malware kezdett terjedni androidos mobilokon, ami képes eltulajdonítani az érintett készülékek IP-címét, névjegyeit, fiókadatait, SMS-eit, fényképeit, videóit és az online banki azonosítóit. A kártevő háromféle technikát alkalmaz a rendszer átverésére, megkerülve az ellenőrzési protokollokat, és az Android hivatalos elemző segédprogramja, az APK Analyzer sem képes kiszűrni a programot a nem épp hétköznapi trükkjei miatt. A Google-nek jelezték, hogy a rendszer mielőbbi foltozásra szorul.

A SoumniBot indítása után gyorsan továbbítja a profilinformációkat egy távoli szerverre, beleértve a mobilszámot és a szolgáltatót. Egy rosszindulatú szolgáltatást indít, amely leállítás esetén 16 percenként újraindul, és 15 másodpercenként továbbítja az ellopott adatokat. A program szinte minden adathoz hozzáfér, és mivel parancsokon át vezérlik, egyebet is végre tud hajtani, például törölhet vagy hozzáadhat névjegyeket, SMS-üzeneteket küldhet, valamint ki is kapcsolhatja a vírusirtót. Telepítés után elrejti az ikonját, de a háttérben aktív marad, és gyűjti az adatokat.

A Google nem csak a YouTube-on, hanem más szolgáltatásaiban is újításokat vezet be. A Gmail androidos alkalmazásában tesztelik az új funkciót, amely megkönnyíti a felhasználók számára a hírlevelektől való megszabadulást. Az új beállítás lehetővé teszi, hogy közvetlenül a levelező szolgáltatás beállításaiból kezeljük a hírleveleinket. A Gmail appban megjelenő két új opció segítségével a feladók szerint csoportosíthatjuk a leveleket, és a leiratkozás gomb mellett megjelenik a cég logója is, ami tovább egyszerűsíti a folyamatot.