A TSMC túlszárnyalta a várakozásokat

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) jelentős bevétel- és nyereségnövekedést ért el az első negyedévben, elsősorban az AI-alkalmazásokhoz szükséges fejlett chipek iránti erős keresletnek köszönhetően.

A TSMC csütörtöki gyorsjelentése szerint meghaladta az első negyedévre vonatkozó piaci várakozásokat. A vállalat nettó árbevétele 16,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, elérve a 592,64 milliárd taiwani dollárt, míg a nettó nyereség 8,9%-kal emelkedett 225,49 milliárd taiwani dollárra. Ezek az eredmények jelentősen felülmúlták az LSEG konszenzusos becsléseit.

A TSMC, amely a világ legnagyobb processzorgyártója, olyan nagyvállalatokkal áll szerződéses kapcsolatban, mint az Nvidia és az Apple. A társaság jelenleg 3 nanométeres technológiát alkalmaz, és tervezi a 2 nanométeres chipek tömeggyártásának megkezdését 2025-ben, amelyek még nagyobb teljesítményre és hatékonyságra képesek.

Az AI-chipek iránti keresletet a nagy nyelvi modellek, mint a ChatGPT és annak kínai változatai növelik, ami a TSMC részvényeinek jelentős, 56%-os emelkedését eredményezte az elmúlt évben, és idén további 33,7%-os növekedést hozott.

A TSMC amerikai leányvállalata előzetes engedélyt kapott egy 6,6 milliárd dollár értékű kormányzati támogatásra, amely a világ legfejlettebb félvezetőinek gyártását célozza, továbbá mintegy 5 milliárd dollárnyi javasolt hitelre is jogosult.

Egy nemrégiben Tajvant sújtó földrengés, amely az elmúlt 25 év legerősebbje volt, nem okozott kárt a TSMC létesítményeiben, a szóvivő megerősítette, hogy az első vizsgálatok során minden rendben volt.