Ingyenes lehet jövőre a készpénzfelvétel a postákon

A Magyar Közlönyben megjelent törvény értelmében 2025. január 1-től a postákon is lehetővé válik az ingyenes készpénzfelvétel havi kétszer, összesen 150 ezer forintig.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által április 4-én benyújtott módosító indítványt a parlament elfogadta, amely a bankautomaták mellett a postai ügyfél-kiszolgálási pontokon is lehetővé teszi az ingyenes készpénzfelvételt havonta kétszer, összesen legfeljebb 150 ezer forintig. A szolgáltatást a postákon lévő, bankkártyás fizetést lehetővé tevő POS-terminálok használatával vehetik igénybe az ügyfelek.

A jogszabály záró rendelkezései szerint azonban ez az új lehetőség csak 2025. január 1-től lép hatályba, tehát a postákon csak ekkortól lehet ingyen készpénzt felvenni. Az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét 2014 februárjában vezették be a bankautomatáknál, és azóta a 150 ezer forintos keretösszeget nem emelték meg, miközben az elmúlt 10 évben a 150 ezer forint reálértéke jelentősen csökkent.

A postai készpénzfelvétel bevezetése nem emeli meg az ingyenes keretet, az továbbra is 150 ezer forint marad havonta. Az ügyfelek így választhatnak, hogy ATM-ből, postán vagy mindkét helyen veszik fel ingyen a készpénzt a számlájukról, de figyelembe kell venniük, hogy a harmadik, illetve 150 ezer forint feletti felvétel már díjköteles.

Az új szabályozás különösen azoknak jelenthet könnyebbséget, akik olyan helyen élnek, ahol már nincs ATM, de posta vagy postai szolgáltatás még van, vagy könnyebben elérhető a saját vagy valamelyik környező településen. A törvény nem csak a postahivatalokra, hanem a posta vagy annak a pénzforgalmi közvetítője által üzemeltetett POS-terminálokra is vonatkozik, így az ingyenesség a mozgópostákra is kiterjedhet.

2023 júliusától a magánszemélyeknek vásárlással egybekötött készpénzfelvételre (cash-back) is lehetőségük van, amely a 150 ezres kereten felül még plusz, legfeljebb 40 ezer forint összegben vehető igénybe. Ezt a lehetőséget azonban egyelőre kevesen használják, mivel a cash-backet nem vezette be újabb kereskedő, és technikai akadályai is vannak az elterjedésének.