Elindult a visszaszámláló: eleshetnek az egyetemek az uniós forrásoktól

Bár az Európai Bizottság Bóka János európai ügyekért felelős minisztert „jó szakértőnek és partnernek” tartja, egyelőre úgy tűnik, további lépéseket várnak a kormánytól.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben részben hozzáférhetővé tette az uniós pénzeket Magyarország számára, azonban a nagyobb részét továbbra is blokkolja. A Privátbankár brüsszeli forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a magyar kormány válaszát és a feltételek teljesítését várják az uniós pénzekkel kapcsolatban.

A hozzáférés feltételei között szerepel a közbeszerzések tisztábbá tétele, a korrupciós ügyekben a jogorvoslati lehetőségek bővítése, az átláthatóság növelése, valamint a közérdekű vagyonkezelő alapítványok, amelyek alá több egyetem is tartozik, ügyeinek rendezése. Amennyiben ezek a problémák szeptemberig nem oldódnak meg, 21 egyetem maradhat ki az uniós támogatásokból.

A magyar parlament már több törvénymódosítást is végrehajtott, és részben eleget tett a követeléseknek, de a Bizottság további hiányosságokat lát. A brüsszeli értesülések szerint a Bizottság nem egységes a kérdésben, és az Európai Parlament még szigorúbb intézkedéseket szeretne Magyarországgal szemben.

A helyzetet tovább bonyolítják a közelgő uniós választások és tisztújítások, amelyek miatt a Bizottság számára politikai szempontból nem lenne előnyös a források teljes felszabadítása. Bár Bóka Jánost a Bizottság jó szakértőnek és partnernek tekinti, a problémák orvoslása nélkül nem javasolják az újabb pénzcsapok megnyitását.