Újabb közbeszerzések eredményei előre megjósolva

Tavaly nyáron elindított közbeszerzés-figyelő sorozatunkban egy akkreditált szaktanácsadó segítségével elemezzük a tendereket, és több esetben előre jeleztük a nyerteseket vagy az eljárások eredménytelenségét. Most három újabb esetben is beigazolódtak előrejelzéseink: a Fidesz kedvenc őrző-védő cége, a Valton maximális pontszámot kapott, mégsem nyerte el a tendert.

A közbeszerzések jelentős részét állami és önkormányzati szervek bonyolítják, és fontos, hogy ezek során a jó gazda gondosságával járjanak el, ne pedig irányított vagy szakmai szempontokat mellőző módon. Cikksorozatunk célja, hogy már a kiírásoknál felhívjuk a figyelmet a versenykorlátozó tenderekre.

A Hatvani Média és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. által kiírt „őrzés-védelmi és kapcsolódó feladatok ellátására” vonatkozó közbeszerzési eljárásban red flagek voltak, például a jelentős ügyfélforgalomra való hivatkozás, ami lehetővé tette adatkezelési referenciával rendelkező cégek jelentkezését is, valamint két időigényes „tanulmány” elkészítésének követelménye.

A tavalyi hasonló kiírásnál már volt példa arra, hogy a szakmai dokumentumok hiányosságai miatt kizártak jelentkezőket, és a Target Group Facility Management Zrt. nyerte el a megbízást. Ezúttal is ők lettek a nyertesek, miután a többi hat jelentkezőt kizárták különböző okokból.

Egy kizárt cég előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be, amelyben a kiírás jogsértő voltát vetette fel, de a kiíró elutasította a kérelmet. Az Átlátszó szakértője szerint a kiírás valóban jogsértő lehetett, mivel a kiírónak nincs joga érvénytelenné nyilvánítani azoknak a cégeknek az ajánlatát, amelyek a jogszabályban meghatározott rezsióradíjnál alacsonyabb ajánlatot tesznek.

A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat által kiírt „recepciós-információs szolgáltatások ellátása/2024” címmel meghirdetett tender eredménytelenül zárult, mivel egyetlen ajánlat sem érkezett. A kiírásban szereplő szigorú feltételek, mint például a pénzügyi/számviteli ismeretekkel rendelkező szakember megléte és a jegyértékesítési rendszer specifikus tapasztalata, valószínűleg hozzájárultak az eredménytelenséghez.

A Budapest Brand Nonprofit Zrt. által kiírt közterületi rendezvény őrzés-védelmi szolgáltatásra vonatkozó tender harmadik kiírásra sikerült csak, miután a korábbi két kísérlet eredménytelenül zárult. A harmadik kiírásnál már három cég tett ajánlatot, de a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-t kizárták, annak ellenére, hogy maximális pontszámot értek el. A Pannon Guard Biztonsági Szolgáltató Zrt. és az Euro Protect Security Kft. közös ajánlata nyerte el végül a megbízást.

Katus Eszter