Egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó utazási kedvezmények

Sokan nem tudnak róla, hogy az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódóan milyen utazási költségtérítési támogatások érhetők el, ezért most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Az egészségügyi ellátások igénybevételekor felmerülő utazási költségek támogatása jelentős segítséget nyújthat az arra jogosultaknak. A Femina felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes tisztában lenni a jogszabályi rendelkezésekkel és gyakorlati tudnivalókkal, hogy az igénylők maximálisan kihasználhassák a rendelkezésükre álló lehetőségeket.

Az egészségbiztosítás a biztosítottak számára, beleértve azokat az anyákat is, akik koraszülött gyermeküknek anyatejjel történő ellátása miatt utaznak az intézménybe, valamint az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak és kísérőik számára biztosít támogatást. A Magyar Államkincstár honlapja alapján az utazási költségtérítési támogatás többféle egészségügyi szolgáltatás igénybevétele esetén vehető igénybe, többek között járóbeteg-szakellátás, fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás, gyógyászati segédeszköz próbája vagy kiszolgáltatása, szűrővizsgálatok, rehabilitációs szolgáltatások, orvosszakértői vizsgálatok, valamint bizonyos gyógyszerek átvétele céljából történő utazás esetén.

Az utazási költségtérítési támogatás összegének meghatározása két módon történhet: ha közforgalmú személyszállítási eszközt használnak, akkor az egészségbiztosítási törvény által előírt módon, ha pedig saját közlekedési eszközzel utaznak, akkor kilométerenkénti összeg alapján, ami jelenleg 21 forint/kilométer. Fontos kiemelni, hogy az utazási költségtérítési támogatás igénybevétele általában nem jár illeték- és költségterhekkel az igénylő számára.